LONDON, PARIZ I RIM

Goldstein, Grubiša i Grdešić postaju veleposlanici?

22.02.2012 u 09:27

Bionic
Reading

Sveučilišni profesori Ivo Goldstein, Damir Grubiša i Ivan Grdešić bit će novi veleposlanici Hrvatske u tri europske zemlje, potvrđeno je Novom listu neslužbeno u Vladi

Povjesničar i profesor na Filozofskom fakultetu Ivo Goldstein trebao bi u Parizu zamijeniti Mirka Galića, koji predstavlja Hrvatsku u Francuskoj od 2007. godine.

Profesor s Fakulteta političkih znanosti Damir Grubiša figurira kao kandidat za veleposlanika u Rimu, gdje se nešto više od šest godina nalazi Tomislav Vidošević, brat predsjednika Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidoševića. U London bi pak uskoro trebao otići još jedan profesor s FPZ-a, Ivan Grdešić, dok će se u Hrvatsku, nakon tri godine mandata, vratiti Ivica Tomić

Od trojice kandidata samo Goldstein nema diplomatskog iskustva. Grubiša je početkom 1990-ih radio u Ministarstvu vanjskih poslova, a ima i bogato iskustvo iz vremena SFRJ, kada je bio direktor Kulturno-informativnog centra u New Yorku te šef kabineta saveznog sekretara za vanjske poslove, navodi Novi list.

Grdešić je bio veleposlanik u Washingtonu, gdje ga je poslala vlada Ivice Račana. Grdešić i Grubiša prije izbora žestoko su kritizirali tadašnjeg ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića zbog veleposlaničkih imenovanja, a on ih je optužio za pristranost jer su članovi SDP-ova savjeta za međunarodne odnose.

Podsjetimo, u to vrijeme je izbio sukob na relaciji Vlada - Ured predsjednika jer je Ivo Josipović odbio potvrditi listu kandidata sa 15-ak veleposlaničkih mjesta koju je sastavio Jandroković.