ODGOVOR HDZ-OVOM MINISTRU

Grubiša ismijao Jandrokovića, Grdešić ga 'poklopio'

24.08.2011 u 16:27

Bionic
Reading

Politolozi Ivan Grdešić i Damir Grubiša, koje je ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković na konferenciji za medije optužio da se u javnosti predstavljaju kao nezavisni stručnjaci, a istovremeno djeluju u SDP-ovim tijelima, odgovaraju da nisu članovi nijedne stranke

'Činjenica je da nisam član nijedne stranke niti sam ikad bio, ali sam član Savjeta za međunarodne odnose i vanjsku politiku SDP-a', objasnio je Grubiša.

Taj savjet, priča, sastoji se od članova SDP-a i stručnjaka koji nisu članovi SDP-a u odnosu pola-pola i riječ je o vanstranačkom tijelu. I glasnogovornica te stranke Ivana Grljak pojasnila je da SDP-ovi savjeti okupljaju predstavnike stručne javnosti i civilnog društva ovisno o temi o kojoj se raspravlja.

'Dakle, mogu sazivati sastanke, debatirati i iznositi prijedloge po svojoj volji i kako hoću', rekao je Grubiša. Da je HDZ sastavio jedan takav savjet, nastavio je, a ne samo one koje čine stranački ljudi, i da su ga pozvali da bude član, on bi to najvjerojatnije prihvatio.

'Tko im je kriv što SDP ide znatno šire od njih?', poručio je Grubiša uz smijeh. Jandroković je ujedno optužio Grdešića i Branka Caratana da su za vrijeme Račanove vlade za veleposlanike u SAD-u i Rusiji imenovani kao politički diplomati, a sada se javno protive tome.

Grdešić priznaje da je istina to da je imenovan kao politički diplomat i ne vidi tu ništa sporno. Što se tiče njegova veleposlaničkog mandata u SAD-u za vrijeme Račanove vlade, Grdešić to smatra čašću. 'U SAD sam tada poslan da nakon deset godina HDZ-ova mraka budem predstavnik demokratskog, svijetlog lica Hrvatske', proučio je Grdešić ministru.

'Ako Jandroković ima problema s tim da hrvatski profesori i intelektualci predstavljaju Hrvatsku u svijetu, onda nema pojma što je to diplomacija i što to znači biti ministar vanjskih poslova', mišljenja je politolog.

Osvrnuo se i na optužbe da je SDP-ov čovjek. 'Gospodin Jandroković bi prvo trebao provjeriti fakte prije nego što ih iznese u javnost - ja nisam član SDP-a, a za koga glasam, to je moja privatna stvar', rekao je Grdešić za tportal.