PEKING OPOVRGAVA

Godišnje izvješće Pentagona o Kini je neutemeljeno

26.08.2011 u 09:36

Bionic
Reading

Godišnje izvješće Pentagona prema kojemu Peking nastoji poboljšati nuklearni arsenal 'potpuno je neutemeljeno', objavilo je u petak kinesko ministarstvo obrane

U izvješću se 'preuveličavaju' prijetnje Pekinga spram Tajvana, ocijenilo je dalje ministarstvo, a kineski proračun za obranu u velikom je porastu 2011. Službena agencija Xinhua već je optužila u četvrtak SAD za 'miješanje u unutarnje poslove' nakon objavljivanja godišnjeg izvješća.

Kina je na putu da stvori modernu vojsku sposobnu za održive sukobe visokog intenziteta do 2020. godine, no to ubrzano vojno jačanje može biti potencijalno destabilizirajuće za Azijsko-pacifičku regiju, ocijenio je američki Pentagon u godišnjem izvješću o stanju kineskih oružanih snaga.

Godišnje izvješće koje je u srijedu predano Kongresu dolazi u trenutku kada SAD, Japan i nekoliko kineskih manjih susjeda u Južnom kineskom moru izražavaju zabrinutost zbog ulaganja Kine u tehnologije ofenzivnog oružja, te zbog ratobornog i nasilničkog ponašanja Pekinga u regionalnim sporovima.

'Tempo i razmjeri stalnih kineskih vojnih ulaganja omogućili su Kini da dobije kapacitete za koje vjerujemo da su potencijalno destabilizirajući za regionalnu vojnu ravnotežu, povećavaju rizik od nerazumijevanja i loših procjena, a mogu pridonijeti regionalnim napetostima', rekao je Michael Schiffer, zamjenik pomoćnika ministra obrane za istočnu Aziju, brifirajući novinare u Pentagonu o izvješću.

Ti kapaciteti mogu biti izazov za kinesku vladu da uporabi vojnu silu 'kako bi dobila diplomatsku prednost, ostvarila svoje interese ili riješila sporove u svoju korist', rekao je Schiffer. Ta opasnost naglašava potrebu stalnog i pouzdanog dijaloga između vojski SAD-a i Kine, dodao je Schiffer.

Kinesko veleposlanstvo u Washingtonu opisalo je izvješće kao 'odraz mentaliteta Hladnog rata' koji se nepotrebno koristi da bi se Kinu prikazalo kao prijetnju te pozvalo SAD da 'surađuje s Kinom' na stvaranju zdravih vojnih veza između dviju sila.