teška hipoglikemija

Glukagon 'bez igle' uvršten na HZZO-ovu osnovnu listu lijekova

  • Autor: I.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 03.11.2022 12:34
  • Objavljeno 03.11.2022 u 12:34
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic / CROPIX

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) uvrstio je na osnovnu listu lijekova nazalni glukagon Baqsimi za liječenje teške hipoglikemije u odraslih i djece, što su u četvrtak pozdravili Hrvatsko dijabetičko društvo (HDD) i udruge bolesnika

Na sjednici Upravnog vijeća HZZO-a potvrđena je odluka o uvrštavanju na osnovnu listu lijeka Baqsimija za djecu od četiri godine i odrasle s dijabetesom tipa 1, a HDD ocjenjuje kako taj potez HZZO-a pokazuje da skrb o dijabetesu tipa 1 u Hrvatskoj kontinuirano raste.

Baqsimi je nazalni glukagon koji se primjenjuje u slučaju teške hipoglikemije, odnosno u stanju kad si osoba s dijabetesom ne može sama pomoći. Do sada se za takva stanja koristio glukagon u injekciji, s kompleksnom pripremom i primjenom, "nerijetko i zastrašujućom za samu okolinu koja pomaže unesrećenoj osobi", navodi HDD.

Glukagon se daje oboljelima samo u vrlo opasnim stanjima iznimno niskih vrijednosti glukoze u krvi. Takva stanja mogu usporiti kognitivni razvoj djece, a po život su opasna u svakoj životnoj dobi. Ovaj moderni glukagon, umjesto iglom, sada se daje oboljelom kroz nos putem male jednostavne pumpice, slične onoj za astmatičare.

Prethodno je zadarska udruga dijabetičara Cukrići peticijom prikupila skoro 50.000 potpisa za uvrštenje tog lijeka na HZZO-ovu listu.

"Rezultat velike javnozdravstvene akcije, u koju se uključila kompletna dijabetička zajednica, pacijenti, obitelji, dijabetolozi, čak i brojni političari – apsolutni je uspjeh", objavio je portal nainzulinu.com, namijenjen osobama oboljelima od dijabetesa.

Ugovara se dodatnih 300 postupaka stereotaktične radiokirurgije sa Specijalnom bolnicom Radiochirurgia Zagreb

HZZO je također izvijestio da će, u skladu s uputom Ministarstva zdravstva, ugovoriti dodatnih 300 postupaka stereotaktične radiokirurgije za liječenje onkoloških bolesnika sa Specijalnom bolnicom Radiochirurgia Zagreb.

Osim Baqsimija, na osnovnu listu lijekova uvršteni su i karglumatna kiselina za liječenje hiperamonijemije, tafamidis za liječenje kardiomiopatije uzrokovanom transtiretinskom amiloidozom te anestetik esketaminklorid.

Također, na osnovnu i dopunsku listu lijekova stavljene su nove generičke i kliničke paralele lijekova koji se već nalaze na listama lijekova.

Na osnovnu listu ortopedskih i drugih pomagala stavljena su suvremena pomagala nove generacije i istovrsna pomagala različitih modela i proizvođača, čime je omogućena veća dostupnost različitih modela ortopedskih i drugih pomagala na koja osigurane osobe ostvaruju pravo na teret obveznog zdravstvenog osiguranja.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!