PRESICA U SAVSKOJ

Glogoški najavio odlazak na Pantovčak, u šatoru i Erceg

25.02.2015 u 12:36

  • +5

Konferencija za medije Siniše Mastelića, Miriam Kervatin i Đure Glogoškog

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/

Bionic
Reading

Đuro Glogoški, jedan od vođa prosvjednika koji u Savskoj 66 traže smjenu ministra branitelja Predraga Matića i suradnika, najavili su na izvanrednoj konferenciji za medije da će u četvrtak otići na sastanak kod hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a na presici se neočekivano pojavio i njihov kritičar, branitelj Zoran Erceg koji je ranije po medijima prozivao da su prosvjedi politički motivirani te da se radi o 'skupini privilegiranih invalida i njihovih pokrovitelja'

Đuro Glogoški kazao je da je Erceg došao provocirati i da taj koji ga je poslao neće uspjeti u naumu. Iako su neki branitelji iskazali nezadovoljstvo Ercegovim dolaskom na presicu te su željeli raspraviti stavove, Klemm je nastojao održati mir. 'Gospodin Erceg hrvatski je branitelj i naš prijatelj', komentirao je njegov dolazak Josip Klemm.

I Erceg je nakon presice kazao da su ga branitelji dobro primili kao sebi ravna, branitelja. 'Ganut sam kako su me dočekali, kao da sam jedan od njih, iako sepolitički ne slažem s njima. I dalje mislim da je skup trebalo prijavitii sve raditi po zakonu. Branitelji bi trebali biti iznad političkihprepucavanja', rekao je Zoran Erceg. Naglasio je da bi volio da legaliziraju šator kako bi prosvjed stavili u okvire zakona. 'Dajem podršku braniteljima da prosvjeduju iako mi još uvijek nisu jasni njihovi zahtjevi', kazao je Erceg i dodao da je za njega ministar Predrag Matić heroj.

RTL Autor: RTL

'Stalo mi je da u šator mogu doći i branitelji koji imaju drugačije mišljenje. Žao mi je da je gospodin Glogoški rekao da je ovo moja provokacija, u pitanju je sigurno nesporazum', poručio je. Erceg je kazao i da je u šator na presicu došao jer se slučajno našao u Zagrebu pa je osjetio potrebu javiti se braniteljima s kojima je do sada razgovarao samo putem medija. 'Dobivam puno poruka branitelja koji se boje. Htio bih da gospoda Klemm i Glogoški svima potvrde da neće biti ugroženi. Mislim da politika dugo zloupotrebljava branitelje i da se svi branitelji trebaju držati zajedno', poručio je Erceg. Josip Klemm rekao je nakon Ercegovog izlaganja da u šatoru svatko ima pravo govoriti što misli, jer ondje vlada demokracija te da bi se političari trebali ugledati na njih, a Erceg je dometnuo da bi volio da je mogao govoriti i na samoj konferenciji te da će opet doći pod šator ako ga pozovu i da bi volio da branitelji sjednu za jedan stol i objedine sve svoje udruge.

Đuro Glogoški prethodno je na presici najavio održavanje 'skupa zajedništva' u Zagrebu, koji bi se trebao održati u travnju s ciljem okupljanja 'svih obespravljenih građana'. Također je kazao da ih je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala u svoj ured na Pantovčak u četvrtak i da su se oni pozivu odazvali. Glogoški je kazao da će poslati pismo u kojem će zatražiti sastanak s predsjednikom Vlade, Sabora, predsjednicom Ustavnog suda te crkvenim dostojanstvenicima. Očekuje da bi se nakon tih sastanaka trebalo pronaći rješenje za njihove probleme. Na pitanje tportala bi li otišli iz Savske da ih to zamoli nova hrvatska predsjednica, Glogoški je kazao da se oni ne miču nigdje dok im se ne ispune zahtjevi bez obzira na to tko to od njih tražio. Glogoški je komentirao i informaciju koja se pojavila u medijima da je šator u kojem prosvjeduju donacija Crvenog križa rekavši da ne zna. Osvrnuo se i na izjave ministra Ranka Ostojića koji je kazao da bi Klemm i Glogoški trebali priznati da su organizirali prosvjed te da riskiraju kaznu i do 20.000 kuna. 'Ako ministar Ostojić ima saznanja da iza prosvjeda stoje Glogoški i Klemm, neka postupi po zakonu', poručio mu je Glogoški.

Požalio se i da prosvjeduju već 129 dana u šatoru, ali da pomaka još nema i da im premijer Zoran Milanović još nije ni odgovorio na zahtjev za smjenom ministra branitelja. Prosvjednicima iz Savske podršku su pružili i članovi Udruge branitelja HŽ-a i predstavnici Udruge blokirani te jedan srednjoškolac Marko Mrša u ime mladih.