TILLERSON UOČI TURNEJE

'Gledajte, teško je. Retorika je užarena, Turska je ljuta'

09.02.2018 u 20:29

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Rex Tillerson izvršit će pritisak na Tursku, za vrijeme posjeta sljedeći tjedan, kako bi zaustavila vojne operacije u sjevernoj Siriji, rekao je u petak viši američki dužnosnik

Izvješćujući novinare o Tillersonovu putu od 11. do 16. veljače u Jordan, Tursku, Libanon, Egipat i Kuvajt, američki dužnosnici su rekli da će razgovori u svakoj od tih zemalja biti teški, pogotovo u Jordanu, uznemirenom američkom odlukom da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela i smanjenjem američke pomoći Palestincima.

  • +19
Rat u Siriji - profimedia Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

SAD i Turska, saveznice u NATO-u, duboko su podijeljene oko turske vojne zračne i kopnene operacije u regiji Afrinu na sjeverozapadu Sirije protiv kurdske milicije YPG-a.

Američka potpora snagama pod vodstvom Kurda razbjesnila je Tursku, koja jačanje Kurda smatra sigurnosnom prijetnjom duž svojih granica.

Ankara vidi YPG kao produženu ruku Kurdske radničke stranke (PKK) koja već tri desetljeća vodi pobunu na turskome jugoistoku većinski naseljenom Kurdima.

'Tražimo od njih da pokažu suzdržanost u svojim operacijama u Afrinu te da pokažu suzdržanost duž linije širom (granice) u sjevernoj Siriji', rekao je američki dužnosnik novinarima. 'Bit će to teški razgovor', ustvrdio je.

Govoreći o američko-turskim odnosima, dodao je: 'Gledajte, teško je. Retorika je užarena. Turska je ljuta i teško je vrijeme da se stvari obavljaju, ali uvjereni smo da još uvijek postoje neki temeljni zajednički interesi'.