'Prestanimo paliti vatru'

Glavni vatrogasni zapovjednik upozorava: Prijete nam katastrofalni požari kakve gledamo po Europi

02.08.2022 u 11:07

Bionic
Reading

Glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković gostovao je na televiziji N1 te se osvrnuo na ovogodišnju sezonu požara, a koja je ovih dana uzela i prvu žrtvu

Zapovjednik Tucaković potvrdio je da su ove sezone pokrili zaista sva požarišta. “Kamo je trebalo uputiti kanadere, uputili smo. Vatrogasci su bili na svakom požaru i mogu reći da su profesionalno odradili posao”, rekao je za N1 televiziju.

Osvrnuo se i na požar u šumi na području Orašac – Gromače kod Dubrovnika. “Zaista su odlično obavili posao, ali eto, dogodi se takva tragedija i onda sve dobro padne u vodu. Smrtna posljedica je velika tragedija koja je pogodila cijelo vatrogastvo i hrvatsku javnost. Obitelji je najteže. Izražavam im iskrenu sućut.”

  • +33
Kanader gasi požar kod Umaga Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic

Tucaković je u Novom danu ukazao i na to da će se, s obzirom na sve ekstremnije vremenske uvjete, i sama taktika gašenja morati promijeniti.

“Mora se reagirati sa što više snaga, u što kraćem vremenu, jer požari su ekstremni, brzi, inače bi bilo katastrofalnih požara kakve gledamo po Europi i Mediteranu. To nas očekuje, za to se trebamo pripremiti. Trebat će uvesti i nova sredstva, obavezno uvesti retardante kako bi se požar što prije primirio te da bi se moglo što lakše pristupiti gašenju”, pojasnio je glavni vatrogasni zapovjednik.

Upozorava i da su uzroci požara različiti, ali da je uvijek ljudski faktor jako bitan.

“Prestanimo paliti vatru. Ekstremno je sušno razdoblje. Sve je dehidrirano u prirodi i gori kao barut”, rekao je Tucaković te savjetuje i štednju vode kako bi je bilo za gašenje.

Izvor: Cropix / Autor: Božo Radić