pucnjava na markovu trgu

[VIDEO] Prodavačica koja je među prvima priskočila u pomoć ranjenom policajcu: Čekali smo hitnu 25 minuta

12.10.2020 u 11:07

Bionic
Reading

Jedna od prvih koji su priskočili u pomoć policajcu jutros propucanom na Trgu svetog Marka prodavačica je iz obližnje trgovine

'Radila sam i čula sam rafalnu paljbu. Svima sam rekla da legnu na pod i da se sklone na sigurno mjesto. Došao je čovjek i tražio da unesrećenom donesemo vode. Uzela sam vodu i potrčala… Unesrećenom sam došla, stajali smo pored njega… Čekali smo hitnu 25 minuta. Hitna ustvari nije ni došla nego se slučajno tu zatekao čovjek iz saniteta kojeg smo molili da dođe uzeti ranjenog čovjeka. Eto, to je to', kazala je prodavačica iz obližnje trgovine u Ćirilometodskoj ulici.

Vozilo zagrebačke hitne službe stiglo je na Markov trg u roku od šest, sedam minuta od dojave, no ranjenog policajca do bolnice je prevezlo sanitetsko vozilo Krapinsko-zagorske županije, koje je u međuvremenu naišlo, doznaje se od ravnatelja zagrebačkog Zavoda za hitnu medicinu Žarka Rašića.

  • +29
Na Trgu svetog Marka upucan je policajac Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Rašić u izjavi za Hinu ističe da je Hitna pomoć na mjesto događaja stigla za manje od 10 minuta, što se smatra standardom u hitnoj medicini, unatoč kiši i jutarnjoj gužvi.

'Dojava o pucnjavi i ranjenoj osobi na Markovu trgu stigla je u prijavno-dojavni centar u 8.12 sati te je odmah u 8.13 iz Heinzelove upućen Tim 1, koji je stigao za šest minuta na Markov trg, no u međuvremenu je transport ranjene osobe obavljen drugim vozilom', rekao je Rašić.

Vozilo zagrebačke hitne službe zaustavila je policija te su postupili sukladno uputama, što znači da su sklonjeni iza crkve svetog Marka. Nakon toga su, po primitku nove dojave, u 8.34 sati upućeni na Tuškanac te su pružili pomoć osobi koja se upucala, kazao je Rašić.

Odvjetnik koji je pomogao ranjenom policajcu: 'Kolegica je vidjela napadača, ali nitko je nije htio saslušati'

Zagrebački odvjetnik Darko Markušić prvi je u ponedjeljak ujutro ugledao propucanog policajca kako leži pred zgradom Vlade na Markovu trgu. Za Večernji list ispričao je detalje.

'Ja imam ured u Mletačkoj ulici, odmah do Markova trga. Dok sam išao na posao i nalazio se sa stražnje strane zgrade Vlade, čuo sam buku. Prva pomisao bila mi je da radnici i građevinarci s krovova bacaju cigle u kamion te da saniraju zgrade oštećene u potresu. Međutim, buka nije stajala, shvatio sam da su to rafali, a ja sam se približavao zgradi Vlade. Vidio sam policajca kako leži u bolovima i u krvi. Dao sam mu svoj kaput, ogrnuo ga njime, a još nekoliko ljudi pružilo mu je pomoć, donosilo vodu. U svakom slučaju radili smo što smo mogli sve do trenutka dok slučajno na lice mjesta nije naišlo sanitetsko vozilo i prevezlo ga u bolnicu u Vinogradskoj', ispričao je Markušić dodavši kako se policajac previjao od bolova.

Kaže kako nije vidio počinitelja niti mu je poznato je li automatsko oružje donio u nekakvim kolicima, o čemu se jutros pojavila informacija. 'Ne, ja ga nisam vidio, ali vidjela ga je kroz prozor ureda moja kolegica. Vidjela je da je naoružan i odmah me zvala da se sakrijem', kaže odvjetnik koji kaže kako ga policija nije htjela pretjerano slušati.

'Došao sam policajcima i kazao da sam svemu svjedočio, htio sam im dati iskaz, ali nisu bili pretjerano zainteresirani u cijeloj toj gužvi. Nisu htjeli čak ni razgovarati s mojom kolegicom koja je počinitelja vidjela naoružanog. Više sam informacija dao medijima nego policiji', zaključio je Darko Markušić čiji odvjetnički ured ostaje zatvoren sve do kraja očevida budući da pred njim policija provodi istragu i traži čahure.