smatra da je žrtva

Glavaš: Vrhovni sud izvor svega zla u hrvatskom pravosuđu

20.01.2019 u 11:49

Bionic
Reading

Nakon što je Vrhovni sud nedavno poništio odluku da se ponovljeno suđenje Branimiru Glavašu za ratni zločin u slučajevima "garaža" i "selotejp" odvoji od postupka njegovim suoptuženicima Glavaš je ocijenio da je žrtva pravosudnog 'ping ponga', a Vrhovni sud "izvor svega zla u hrvatskom pravosuđu i produžena ruka državnog odvjetništva".

"Što DORH zamisli Vrhovni sud izvršava i stalno su na linku", kazao je Glavaš u razgovoru za Hinu. Smatra da njegovo dugogodišnje suđenje u više postupaka pred nizom sudskih instanci, kao i posljednja odluka Vrhovnog suda pokazuju da je riječ o "pravosudnom presedanu".

"Ja sam žrtva ping ponga u hrvatskom pravosuđu. Jedna instanca prebacuje na drugu, druga vraća na prvu i to traje godinama. Prije četiri godine Ustavni sud ukinuo je pravomoćnu presudu, a ja sam još uvijek na početku", kazao je Glavaš.

Ustvrdio je da će, kada zagrebački Županijski sud "za mjesec, dva" ponovno sazove prvo zajedničko ročište, slučaj biti na istom mjestu gdje je bio 2007. kada je počelo prvo suđenje.

Glavaš podsjeća da njegova obrana nije ni tražila razdvajanje postupka, već je riječ o "samoinicijativnoj odluci zagrebačkog Županijskog suda". Dodaje i da su njegovi suoptuženici već odslužili ranije im izrečene kazne, dok je on od sam godina na koliko je ranije pravomoćno osuđen u zatvorima u BiH odslužio 5 godina i tri mjeseca.

Vrhovni sud početkom siječnju ukinuo je odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda iz ožujka prošle godine prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.

Nakon što je Državno odvjetništvo protiv razdvajanja suđenja podnijelo zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovni sud je ukinuo rješenje izvanraspravnog sudskog vijeća kojim je predsjedao Ivan Turudić, uvaživši većinu argumenata iznesenih u zahtjevu Državnog odvjetništva pa će zagrebački Županijski sud morati nastaviti s jedinstvenim suđenjem.

Glavaš i njegovi suoptuženici od početka odbacuju optužbe za zlostavljanja, mučenja i ubojstva osječkim Srba u slučajevima "garaža" i "selotejp" zbog kojih su već bili pravomoćno osuđeni, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud koji je zatražio novo suđenje.

  • +3
Branimir Glavaš na suđenju - ilustracija Izvor: Cropix / Autor: Srđan Vrančić