ponovljeno suđenje

Glavaš nakon ročišta: Nemoguće da je Vučković kiselinu sam popio, već je on bio nalijevan

03.06.2019 u 15:41

Bionic
Reading

Svjedočeći na ponovljenom suđenju Branimiru Glavašu i njegovim suoptuženicima u slučaju 'garaža' i 'selotejp' Krunoslav Fehir u ponedjeljak je na zagrebačkom Županijskom sudu ustvrdio da je, nakon što je pucao u Čedomira Vučkovića, do njega stigao Glavaš koji je rekao da treba likvidirati i drugog zarobljenika jer je vidio što se događa

''Zoran Brekalo je tog 31. kolovoza 1991. godine u bijelom 'yugu 45' do zgrade osječkog Sekretarijata za obranu dovezao dva civila, Čedomira Vučkovića i Đorđa Petkovića, za koje je tvrdio da su teroristi te ih je odveo u obližnju garažu u koju je ulazio svakih 15 do 20 minuta. Oko 21 sat ušao sam s Brekalom u garažu i pritom vidio kako Brekalo nosi posudicu u koju je prethodno ulio tekućinu koju je potom dao Vučkoviću da je popije'', ispričao je Fehir dodavši kako je tek kasnije čuo da se radilo o sumpornoj kiselini iz akumulatora.

''Malo kasnije začuo sam udarce po vratima garaže i vidio Vučkovića kako pogrbljen izlazi iz garaže. Rekao sam mu da stane, a potom sam ispalio nekoliko hitaca te je Vučković pao. Pucao sam jer mi je Brekalo kazao da je riječ o teroristu, a ja sam imao zadaću zaštiti objekt'', ispričao je Fehir kazavši da je Glavaša zanimalo što se dogodilo i je li što drugi zarobljenik vidio.

''Drugi zarobljenik se nalazio u garaži i nije se micao. Glavaš je potom naredio da se pogase sva svjetla u zgradi Sekretarijata za obranu te da zarobljenika treba likvidirati jer je vidio što se dogodilo. Kasnije sam čuo od Branka Zakaljija da su Petkovića stavili u hladnjaču te se unutar postrojbe govorilo kako je završio kao Vučković'', izjavio je Fehir na ponovljenom suđenju.

Svjedok je kazao da je nakon toga do zgrade Sekretarijata stigao njegov otac Josip Fehir koji mu je oduzeo pušku i rekao mu što treba reći kada dođe istražni sudac i započne policijski očevid.

  • +11
Suđenje Branimiru Glavašu na Županjiskom sudu u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Glavaš je upitao Fehira je li bio pod pritiskom oko iskaza zbog svoje seksualne orijentacije, ali je sutkinja Tanja Pavelin to pitanje zabranila.

Glavaševi branitelji, odvjetnici Dražen Matijević i Veljko Miljević, uputili su primjedbe na istinitost Fehirovog iskaza u cijelosti. Uz to, Glavaševa obrana smatra da se i optužnica temelji na nezakonitim dokazima, među kojima je i Fehirov iskaz te su zatražili da se on ispita tijekom rekonstrukcije. Obrana je, uz to, stava kako je Fehir izgubio status krunskog svjedoka, čime je vraćen u status osumnjičenika pa je samim time njegov status svjedoka neriješen.

Branitelj tvrdi da zna pravog Vučkovićevog ubojicu

Matijević je nakon održanog ročišta izjavio da zna kako se zove čovjek koji je ubio Vučkovića s dva hica te kako se Fehir uopće nije nalazio na mjestu inkrimiranog događaja. ''Fehir tvrdi da je ispalio pet do šest hitaca u Vučkovića no da bi ispalili hitac iz 'winchesterke' tu pušku treba repetirati nakon svakog ispaljenog hica'', dodao je Glavašev branitelj.

Nakon ročišta Glavaš je izjavio da u sudsko-medicinskom nalazu ''jasno i glasno piše da je u pokojnog Vučkovića naliveno decilitar i pol do dva decilitra koncentrirane kiseline'' te kako je ''nemoguće da je Vučković kiselinu sam popio, već je on bio nalijevan''. ''Fehir tvrdi da je su kod garaže bili samo on i Brekalo, a ja odgovorno tvrdim da to nisu mogli učiniti njih dvojica, već je bila prisutna još jedna, treća osoba. Zna se tko je nalijevao'', izjavio je Glavaš.

Par dana prije Fehirova svjedočenja na novom suđenju Glavaš je podnio kaznenu prijavu protiv njega zbog ubojstva Čedomira Vučkovića.

Fehir je još u istrazi ovog slučaja priznao da je Vučkovića ubio u kolovozu 1991. kao 16-godišnji pripadnik tzv. Branimirove osječke bojne ili "zaštitne čete". Potom je dobio status zaštićenog svjedoka i u ranijim je suđenjima kao krunski svjedok teretio Glavaša. Među ostalim i na temelju Fehirova iskaza Glavaš i njegovi suoptuženici već su bili osuđeni, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu kazne u zatvorima u BiH gdje je otišao uoči izricanja prve presude.

Novo suđenje u slučajevima 'garaža' i 'selotejp' zakazano je nakon što je Vrhovni sud početkom siječnju ukinuo odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda iz ožujka prošle godine prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.

Nakon što je Državno odvjetništvo protiv razdvajanja suđenja podnijelo zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovni sud je ukinuo rješenje izvanraspravnog sudskog vijeća kojim je predsjedao Ivan Turudić, uvaživši većinu argumenata iznesenih u zahtjevu Državnog odvjetništva pa je zagrebački Županijski sud morao nastaviti s jedinstvenim suđenjem.

Glavaš i njegovi suoptuženici od početka odbacuju optužbe za zlostavljanja, mučenja i ubojstva osječkim Srba u slučajevima 'garaža' i 'selotejp'.