VRHOVNI SUD NA POTEZU

Glavaš na slobodi 5. travnja?

24.03.2015 u 16:26

Bionic
Reading

Ustavni sud djelomično je usvojio ustavnu tužbu odvjetnika Branimira Glavaša te je, između ostaloga, poništena ukinuta odluka o vraćanju u pritvor Branimira Glavaša. Shodno toj odluci Branimir Glavaš mogao bi izaći na slobodu 5. travnja

U priopćenju objavljenom na službenim stranicama Ustavnog suda, stoji da je ukinuto rješenje Vrhovnog suda Republike Hrvatsku u dijelu izrjeke koji glasi: '... koji istražni zatvor po ovom rješenju može trajati do pravomoćnog okončanja kaznenog postupka, ali ne dulje od kazne na koju je optuženi Branimir Glavaš nepravomoćno osuđen.'

O istražnom zatvoru, odnosno o duljini njegova daljnjeg trajanja, odlučuje Vrhovni sud Republike Hrvatske. Ako Vrhovni sud ne odluči drugačije, istražni zatvor prestaje 5. travnja 2015. Vrhovni sud također je, između ostalog, dužan ocijeniti postoji li povreda Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Mato Arlović izuzeo se od odlučivanja i raspravljanja u ovom predmetu.

Saborski zastupnik Josip Salapić rekao je da su odvjetnici Branimira Glavaša izvijestili klub zastupnika HDSSB-a da je Ustavni sud donio odluku o ukidanju odluka Vrhovnog suda na temelju kojih je Branimir Glavaš u istražnom zatvoru u Remetincu.

'Ustavni sud nalaže Vrhovnome da u najkraćem roku donose novu odluku i daje rok do 5. travnja da to napravi, a ako se Vrhovni sud ne oglasi u zadanom roku, onda će Ustavni sud narediti automatsko puštanje na slobodu Branimira Glavaša', kazao je Salapić.

Saborski zastupnik HDSSB-a naglasio je da je Ustavni sud zaključio da je Glavaš diskriminiran prema članku 14 Ustava RH. 'Priželjkivali smo da će Ustavni sud donijeti odluku o trenutnom puštanju na slobodu, međutim, zadovoljni smo ovakvom odlukom jer je ukinuto rješenje o njegovu pritvoru', kazao je Salapić dodavši da je na 35 stranica obrazložena odluka.

Kazao je da njegovu stranku zabrinjava što je ovoliko vremena trebalo proći da se odluka donese i da Branimir Glavaš i dalje štrajka glađu, a potvrđeno je da su njegova temeljna ustavna prava i ljudska prava prekršena. 'Trebalo je 15 i više dana za ovu odluku, a on je 19 dana u štrajku glađu, a sada se još do 5. travnja produžava njegova tragedija. Ne znamo čemu još ta dva tjedna u zatvoru ako je ukinuto rješenje o pritvoru', kazao je Salapić.

Naglasio je da mogu samo tražiti od Vrhovnog suda da postupi po odluci: 'Mišljenja smo mi i njegovi odvjetnici da ni dana nije trebao biti u istražnom zatvoru, a bojimo se da će nastaviti štrajk glađu. Ako netko još 15 dana mora čekati da ono što je ukinuto bude ukinuto, onda smo zabrinuti za pravnu sigurnost Hrvatske', zaključio je Salapić. Veljko Miljević, odvjetnik Branimira Glavaša, još uvijek nije primio odluku Ustavnog suda, ali je za tportal izjavio da je ona za njega očekivana.

Podsjetimo, Glavašu je određen istražni zatvor jer je Vrhovni sud zaključio da je po Zakonu o kaznenom postupku takva mjera obvezna za okrivljenike kojima je izrečena kazna veća od pet godina.S obzirom na to da je Ustavni sud u siječnju ukinuo pravomoćnu presudu Vrhovnog suda u slučajevima 'garaža' i selotejp' od osam godina zatvora, na temelju koje je Glavaš u Mostaru služio zatvorsku kaznu, na snazi je ostala presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora.

Na odluku kojom je određen istražni zatvor Glavašu, njegovi odvjetnici su podignuli ustavnu tužbu.Njegov odvjetnik Dražen Matijević je prije tjedan dana izjavio da je iz odluke Ustavnog suda posve jasno da je nepravomoćna presuda zagrebačkog Županijskog suda protiv Glavaša donesena uz povredu njegovih temeljnih prava i sloboda, a spornim smatra to što je Glavašu na temelju takve presude određen i istražni zatvor.