NOVO SUĐENJE

Glavaš likuje, Fehiru skinut status krunskog svjedoka

15.06.2018 u 13:36

Bionic
Reading

Sudsko vijeće prihvatilo prijedlog Glavaševe obrane o izuzimanju iskaza Krunoslava Fehira kao nezakonitog, jer je on dobio status krunskog svjedoka nakon što je prvotno bio okrivljenik

Sud se pozvao na odluku Ustavnog suda koji je, u obrazloženju ukidanja presude Glavašu, uvažio upravo Glavašev prigovor na davanje statusa krunskog svjedoka Krunoslavu Fehiru, javlja republika.eu.

'Svi iskazi koje je on u tom svojstvu dao moraju biti izdvojeni iz spisa jer su to nezakoniti dokazi. Ti dokazi nisu samo nezakoniti, oni su i lažni, ali zašto da se mučimo s dokazivanjem neistinitosti njegovih iskaza, kada oni nemaju nikakve procesne snage i ne mogu imati nikakvog utjecaja, i zato se izdvajaju iz spisa. ', rekao je odvjetnik Dražen Matijević koji smatra i kako je time ovo vijeće dalo na znanje da će se u ovom ponovljenom postupku poštivati zakon.

'Ako će se poštivati zakon, onda ćemo doći do istine, a istina je suprotna od onoga što tvrdi optužba!', zaključio je.

'Ovo danas rješenje nije nikakvo iznenađenje za nas. Mi smo bili sigurni da će ono biti donijeto jer je u tom pravcu instruirana vrlo kvalitetna Ustavna odluka od 187 stranica. Nakon toga odluka Vrhovnog suda, tako da tu uopće nije bilo mjesta za neku drugačiju odluku, i mi smo ju sa sigurnošću očekivali', rekao je odvjetnik Veljko Miljević.

  • +3
Branimir Glavaš na suđenju Izvor: Cropix / Autor: Srđan Vrančić

Ustavni sud zaključio je tada u obrazloženju da Glavaš doista nije bio upoznat s činjenicom da je Fehir postao krunski svjedok tužiteljstva, niti je mogao pred sudom iznositi svoje argumente o dokazima koje je Fehir iznio ili uložiti žalbu.

No, što će biti s policijskim ispitivanjem Gordane Getoš Magdić?

'Sud je danas dao poluprihvatljivo objašnjenje, da ona više nije optuženica u ovom procesu, da se ne moraju čitati ti njezini iskazi', kaže Miljević koji smatra kako sud očito ima namjeru da ona da svjedočki iskaz sukladno statusu svjedoka u kaznenom postupku.