TURCI NA NOGAMA

Glasovanje o armenskom genocidu test prijateljstva između Ankare i Berlina

02.06.2016 u 12:03

Bionic
Reading

Glasovanje u Bundestagu o rezoluciji kojom se priznaje genocid Armenaca a koji kategorički negira Turska, predstavljat će 'pravi test prijateljstva' između Ankare i Berlina, izjavio je u četvrtak turski premijerBinali Yildirim, nekoliko sati prije glasovanja

'Taj tekst nam ništa ne govori i predstavljat će pravi test prijateljstva" između dvije zemlje, kazao je Yildirim u govoru u Ankari.

"Neke zemlje koje smatramo prijateljima kad se nađu u problemima u unutarnjoj politici pokušavaju odvratiti pozornost, ovaj je tekst takav primjer", ocijenio je Yildirim na sastanku vladajuće Stranke pravde i razvoja.

Šef turske vlade pazio je da ne prijeti Njemačkoj političkim ili ekonomskim odmazdama, ali je želio podsjetiti da "3,5 milijuna Turaka živi u Njemačkoj i aktivno pridonosi gospodarstvu".

"Naši njemački prijatelji nemaju pravo razočarati takvu zajednicu", upozorio je Yildirim.

Nacrt njemačke parlamentarne rezolucije predložile su parlamentarne skupine većine - konzervativci CDU/CSU-a i SPD - kao i skupina Zelenih, oporbene stranke. Ima sve izglede da bude usvojen usprkos pritiscima.

Turska je u prošlosti reagirala na usvajanje takvih tekstova u europskim zemljama privremenim opozivom svojih veleposlanika na dužnosti u glavnim gradovima tih zemalja.