revizija baza

Glasovac: Beroš laže, dio Hrvatske neće biti pokriven hitnom helikopterskom službom

05.03.2024 u 14:33

Bionic
Reading

SDP-ovi saborski zastupnici optužili su u utorak ministra zdravstva Vilija Beroša da laže kada kaže da će cijela Hrvatska biti obuhvaćena programom hitne helikopterske medicinske pomoći, te zatražili da revidira raspored baza i heliodroma

"Ministar laže i to savršeno dobro zna. Cijela Zadarska županija, veći dio Šibensko-kninske županije i pola Ličko-senjske županije ostali su bez ikakve pokrivenosti jer se nalaze na puno većoj udaljenosti nego što to zahtijeva pravilo zlatnog sata", rekla je SDP-ova zastupnica Sabina Glasovac na konferenciji za novinare u Saboru.

Beroša je prozvala da je unatoč tome što zna da je upravo to područje možda najugroženije, odlučio da će područja s dosta otoka, rijetkom naseljenošću, starijim stanovništvom u Lici i u zadarskom i šibenskom zaleđu ostati bez Ustavom zagarantirane jednake dostupnosti zdravstvenih usluga.

Ustvrdila je da Beroš tako građane dijeli na one prvog i one drugog reda, pri čemu će prvi imati veću šansu za preživljavanje, jer će se poštivati zlatni sat, a druge je obezvrijedio.

"Inzistiramo da se ova nepravda ispravi i da se osigura nova baza za područje Zadarske, Šibensko–kninske i pola Ličko-senjske županije kako bi se građanima tog područja osiguralo pravo koje će imati i ostali stanovnici Hrvatske", kazala je Glasovac.

SDP-ova zastupnica Andreja Marić upozorava kako ni Međimurje ni dio sjevera Hrvatske također nisu pokriveni tim planom pa od ministra Beroša očekuje da posluša struku i sve one koji mu ukazuju kako promijeniti sliku koju je zamislio.

Istaknula je da su hitne slučajeve preuzeli policija i vojska, a to nije, prema struci, po današnjim standardima hitne pomoći.

"Očekujemo od ministra da revidira raspored baza i heliodroma jer naši građani zaslužuju pravo na jednaku i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu ma gdje god živjeli”, poručila je Marić.

Mladen Tureček, predsjednik Udruge HELP, istaknuo je da postoji nekoliko problema projekta usluge helikopterske hitne medicinske službe.

"Prvi problem su lokacije planiranih helikopterskih baza, drugi potreba da se pacijente iz helikoptera dodatno vozi u bolnicu kolima hitne pomoći. Treći problem je to što samo četiri helikoptera ne mogu pokriti cijelu Hrvatsku, već bi trebalo minimalno pet do osam dobro raspoređenih baza s helikopterima", rekao je.

Upozorio je da se prema tom planu ne može sa svih aerodroma pokriti tzv. "zlatni sat", koji je nužan za spašavanje života.

Dodao je da iskustva drugih zemalja kažu da se Hitna helikopterska medicinska služba koristi na 50 do 70 kilometara od zračne baze, odnosno bolnice, radi postizanja „zlatnog sata“, a kod nas je to 137 kilometara.