'U IME OBITELJI' ZASTUPNICIMA

Glasanje za ustavne promjene glas je za Milanovićeve prijetnje

10.12.2013 u 16:47

Bionic
Reading

Inicijativa U ime obitelji pozvala je zastupnike da u Saboru glasaju protiv skorašnjih ustavnih promjena vezanih uz referendumsko odlučivanje. Podizanje ruke za ovakve promjene Ustava znači glasanje za prijetnje premijera Milanovića koji je jasno dao do znanja da u budućnosti želi otežati i ograničiti pravo hrvatskih građana na odlučivanje putem referenduma, upozorili su iz inicijative čiji aktivizam je doveo referenduma o braku, odnosno ustavne definicije braka kao isključivo zajednice muškarca i žene

Svojim glasom ne podržite predložene promjene hrvatskog Ustava vezane uz referendumsko odlučivanje. Predložene promjene praktično onemogućuju da u budućnosti hrvatski birači izravnim odlučivanjem mijenjaju Ustav svoje zemlje, naveli su.

U ime obitelji smatraju da uvođenje kvote izlaznosti od 40 posto predstavlja korak unatrag u odnosu na stečena prava birača za referendum o pristupanju RH Europskoj uniji kada je ukinuta kvota izlaznosti od 50 posto. Ističu da je u većini europskih zemalja odaziv birača na referendumu je redovito ispod 40 posto.

Također im je sporno uvođenje kvote izjašnjavanja ZA referendumsko pitanje od 50 posto ukupnog biračkog tijela. Naime, Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora predložio je da se o aktima, koji se u Saboru inače donose dvotrećinskom većinom, na referendumu mora izjasniti ZA više od 50 posto od ukupnog broja birača upisanih u popis birača za taj referendum. U ime obitelji navode kako bi Hrvatska još uvijek bila izvan EU-a da je navedeni uvjet vrijedio pri referendumu za pristupanje EU-u jer je na tom referendumu ZA glasalo samo 28,8 posto birača od ukupnog broja birača!

Inicijativi U ime obitelji smetaju i, kako kažu, prenačelno i preopširno postavljeni izuzeci (npr. Glava III Ustava RH) kod tematike o kojoj nije dopušteno glasovati na državnom referendumu. Smatraju da to Hrvatsku vodi u daljnju pravnu neizvjesnost i mogućnost preširokog i proizvoljnog tumačenja od strane predstavnika javne vlasti.

Od saborskih zastupnika također traže da predlože ili podrže amandman ustavnih promjena koji bi osigurao promjenu Ustava na način da hrvatski državljani koji žive izvan Hrvatske ne moraju glasovati u konzularnim predstavništvima već da mogu glasovati dopisnim putem i/ili internetom. Ovakav način glasanja za državljane demokratskih država koji žive izvan svojih zemalja je standard.