pravna zaštita

Glas: Prestanite ugrožavati prava djece posvojene prije 2015.

09.11.2020 u 13:33

Bionic
Reading

Stranka Glas u povodu Svjetskog dana posvojenja pozvala je u ponedjeljak Vladu da prestane diskriminirati i ugrožavati prava djece posvojene prije 2015., jer uživaju manju pravnu zaštitu u odnosu na djecu posvojenu nakon toga

"Obiteljski zakon iz 2015. propisuje da se posvojenoj djeci dodjeljuje novi osobni identifikacijski broj ako je to potrebno zbog zaštite prava i interesa djeteta. Kako Vlada nije omogućila retroaktivnu primjenu te odredbe, djeca posvojena po Obiteljskom zakonu iz 2015. uživaju veću pravnu zaštitu u odnosu na djecu posvojenu po prethodnim obiteljskim zakonima" upozorio je Glas.

Time je, ističe, stvorena različita pravna zaštita djece, što je nedopustivo.

Glas je još 2018. godine u dva navrata u saborsku proceduru uputio izmjene zakona koje bi navedenu diskriminaciju ukinule, no prijedlozi su svaki put odbijeni uz obrazloženje da će Vlada to riješiti vlastitim izmjenama i dopunama zakona, napominje ta stranka.

Dodaje da gotovo tri godine kasnije Vlada nije riješila ništa i prava djece posvojene prije 2015. i dalje ostaju ugrožena.

Glas još jednom apelira na Vladu da riješi ovaj problem te će ponovno u saborsku proceduru uputiti prijedloge izmjena i Obiteljskog zakona i Zakona o OIB-u, koje bi ukinule diskriminaciju dijela posvojene djece, stoji u priopćenju.