UPOZORENJE BRITANSKIM TURISTIMA

Glas Koncila poziva na hitno triježnjenje

22.04.2009 u 12:31

Bionic
Reading

Najnoviji broj Katoličkog tjednika Glasa Koncila ocijenio je neobično upozorenje britanskog Ministarstva vanjskih poslova svojim građanima incidentom koji je dobrodošao da mnogima u Hrvatskoj pomogne 'u potrebnom hitnom triježnjenju'

ZAGREB - U uredničkom komentaru tjednika 'Incident za triježnjenje' glavni urednik Ivan Miklenić podsjeća kako je 'neobično upozorenje' britanskog Ministarstva vanjskih poslova uslijedilo neposredno nakon što je Hrvatska ostvarila punopravno članstvo u NATO-u i sjela u toj organizaciji za isti stol s Velikom Britanijom, pa se očekivalo u najmanju ruku korektan i objektivan odnos i prema Hrvatskoj.

Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije, kako su prenijeli mediji, upozorilo je svoje građane da u Hrvatskoj 'postoji prijetnja od terorizma i organiziranog kriminala i da bi stoga oni mogli biti izvrgnuti neselektivnim napadima i to na mjestima koja često posjećuju strani turisti'.

Miklenić smatra kako je navedeni incident proizvela Britanija, te kako je stoga važno uočiti da se ni međunarodne ni bilateralne odnose ne smije pojednostavljivati i jednostavno misliti da službena politika moćnih država prema drugim državama ima tek jednodimenzionalan stav.

'Navedeni incident otkriva da je službena britanska politika prema Hrvatskoj višedimenzionalna, i to u širokom rasponu od prijateljstva čak do neprijateljstva kad su u pitanju određeni britanski interesi', ističe se u komentaru.

Navodi se kako Britanija nije slučajno objavila navedeno upozorenje, jer njezina je diplomacija suviše iskusna da bi joj se dogodio 'gaf'.

Miklenić napominje kako taj incident može biti izvrstan poticaj da svi odgovorni u Hrvatskoj konačno shvate sudbinsku važnost hrvatskih nacionalnih ciljeva i hrvatskih političkih interesa te im počnu služiti svim raspoloživim snagama i svim legalnim i legitimnim sredstvima, poštujući uvijek sve odredbe međunarodnoga prava.

'Odgovorni u Hrvatskoj dužni su - snagom mandata koji su im dali građani ili drugi legitimni subjekti - ostvarivati hrvatske nacionalne ciljeve i interese te moraju smoći snage prekinuti sa svim nečasnim kompromisima', navodi se u komentaru te dodaje kako bez obzira na proces globalizacije i integracije, bez obzira na suvremenu mogućnost i vjerojatnost da Hrvatska bude secirana u svim detaljima i na svim razinama, i bez obzira što je neizbježna smišljena manipulacija hrvatskom javnošću, odgovorni u hrvatskom društvu dužni su i ustrojavati državne strukture i na zdrave noge postavljati sve segmente društvenoga života, lišavati povlastica sve interesne skupine i unapređivati svekoliko funkcioniranje društva zakonitosti, jednakih prava i slobode za sve hrvatske građane.

Smatra da je BBC tekstom od 15. travnja, u kojem je neizbježni i ipak marginalni kriminal podignut na nacionalne razmjere, dao izvrsnu lekciju medijima u Hrvatskoj kako se zastupa jedan ili više stavova službene državne politike, odnosno jasnih trajnih nacionalnih ciljeva.