53,2 milijuna kuna

GLAS: HDZ i Crkva otimaju građanima čak i europski novac

01.09.2020 u 13:32

Bionic
Reading

Iz GLAS-a su u utorak poručili kako HDZ kupuje naklonost crkvenih poglavara s obzirom na to da su u posljednje četiri godine iz programa "ulaganje u zajednicu", od 58 milijuna kuna, Crkvi dodijelili 53,2 milijuna europskog novca dok su ulaganja u škole, vrtiće i slično dobile manje od pet

"HDZ i Crkva otimaju građanima čak i europski novac. HDZ-ovi ministri regionalnog razvoja i EU fondova su u posljednje četiri godine iz programa 'ulaganja u zajednicu' od ukupno 58, Crkvi podijelili 53,2 milijuna kuna europskog novca. Svi ostali mogući programi 'ulaganja u zajednicu', koji uključuju škole, vrtiće, bolnice, kazališta i učilišta, zajedno su dobili manje od 5 milijuna kuna", navode iz GLAS-a.

Smatraju kako HDZ na ovaj način kupuje naklonost crkvenih poglavara te "van svake mjere cinično i besramno" troši europski novac namijenjen za poboljšanje života građana u lokalnim zajednicama.

"Da je sve to unaprijed smišljeno, govori i to što se taj program u Ministarstvu od milja zove 'crkveni fond'. Vrhunac cinizma je što sadašnja ministrica odbija reći hoće li se ta praksa nastaviti te ne želi javnosti dati informaciju o tome tko su bili članovi Povjerenstva koje je odlučivalo o dodijeli EU novca", naglašavaju iz GLAS-a.

Navode kako se ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak pravda zaštitom podataka preko GDPR-a, iako zna da građane mora obavijestiti o imenima članova Povjerenstva te vrlo detaljno objasniti sve kriterije po kojima je projektima dodjeljivan novac.

Iz GLAS-a su stoga podsjetili ministricu Tramišak da GDPR ne služi tome da HDZ-ove dužnosnike štiti od odgovornosti za raspolaganje proračunskim novcem, kako hrvatskim, tako i europskim.