CIJENA KRIZE

Glad se širi Britanijom, učitelji hrane učenike

21.06.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Ravnatelji i liječnici u britanskim školama žele da djeca kojoj je to potrebno dobiju besplatan doručak u školi nakon što je Guardianovo istraživanje otkrilo strašne podatke. Naime, anketa je pokazala da gotovo polovica učitelja donosi hranu učenicima koji dolaze u školu praznog želuca

Četiri od pet nastavnika (ili njih 83 posto) gleda kako učenici gladni dolaze ujutro u školu, dok njih 55 posto tvrdi kako četvrtina učenika ne jede dovoljno. Brojke su porasle posljednju godinu ili dvije, budući da je neke obitelji teško pogodila recesija, nezaposlenost i smanjenje prihoda, piše The Guardian.

U istraživanju koje je obuhvatilo 591 učitelja diljem Britanije koji pripadaju online Guardianovoj učiteljskoj mreži, njih 49 posto je da kako su uzeli hranu ili voće u školu kako bi nahranili djecu koja nisu imala doručak. Gotovo jedan od pet nastavnika (17 posto) je takvoj djeci dao novac iz vlastitog džepa kako bi si mogli kupiti ručak.

Gotovo četiri od pet (78 posto) odgovorilo je bi željeli da djeca iz obitelji s niskim primanjima dobiju i besplatan doručak pri dolasku u školu, baš kao što neki već dobivaju besplatan ručak.


Istraživanje je također pokazalo da je:

• 55 nastavnika reklo da četvrtina učenika stiže u školu gladna, 28 posto ih je reklo da polovica njihovih učenika dolazi gladna, osam posto je reklo do tri četvrtine, a dva posto je reklo da svaki učenik dolazi gladan.

• 72 posto nastavnika je prepoznalo nedostatak roditeljskih vještina kao razlog za to što sve veći broj učenika dolazi u školu gladan, 58 je reklo da su tu obiteljski, zdravstveni ili socijalni problemi, 44 posto je navelo nedostatak obiteljskog vremena, 41 posto navodi smanjenje primanja, a 35 posto da je to pritisak zbog troškova života.

• 20 posto nastavnika je reklo kako je povećanje gladnih učenika 'dramatično', a 68 posto ih je reklo da je 'umjereno'.

• 89 posto nastavnika je reklo kako činjenica da neki učenici u razredu nemaju doručak utječe na učenje drugih učenika u razredu, dok se samo četiri posto njih ne slaže s tim.

• 59 posto je reklo kako djecu ponekad izvedu iz razreda zbog bolesti ili ponašanja i daju im nešto za jesti, 13 posto ih je reklo kako se to događa redovito.