poduzetnik u fokusu

Ginekolog koji je u privatizaciji doktorirao nekretninski biznis ima razgranato poslovanje, od pogrebnih usluga do farme koza: Ne voli medije, a deal s prvim čovjekom javne televizije odveo ga je iza rešetaka - Tko je Milan Lončarić?

01.07.2021 u 16:11

Bionic
Reading

Uhićeni zagrebački poduzetnik Milan Lončarić, koji se po neslužbenim informacijama sumnjiči da je podmitio nedavno preminuloga gradonačelnika Milana Bandića - i to tako što mu je kao 'kurir' za gotovinu služio ni manje ni više nego glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić, kojega je potom nagradio stanom vrijednim milijun kuna - uspješan je čovjek. Ako ni u čemu drugom, onda u izbjegavanju pažnje javnosti

Tu i tamo njegovo ime pojavljivalo se u kontekstu Tvornice električnih žarulja (TEŽ), čiji je bio vlasnik i na čijoj lokaciji - preciznije, ostacima onoga što je nekoć postojalo u Folnegovićevoj ulici u Zagrebu - prije pola godine započeo ambiciozni projekt Vrtovi svjetla, u stvarnosti stambeno-poslovno naselje s petstotinjak stanova na stotinjak tisuća kvadrata. Upravo taj projekt, čini se, u fokusu je istražitelja, a tek treba utvrditi je li doista problem bio u dijelu kompleksa koji je tretiran kao zaštićeno dobro i je li u bizarnom razvoju događaja ravnatelj HRT-a Bačić doista bio dostavljač mita za pokojnog Bandića kako bi se ovaj problemčić riješio.

Kažu da se željelo prikazati da je objekt teško oštećen u potresu i da je to trebala biti izlika za njegovo rušenje.

Lončarić je po profesiji ginekolog i time se bavio u većem dijelu života, no malo tko ga pamti kao takvoga: u poslovnim krugovima na glasu je prije svega kao građevinski developer, vlasnik i direktor više desetaka firmi, jedan od aktera sumnjive privatizacije u devedesetima - u kojima su, kao u TEŽ-u, obično najbrže propadale tvrtke i tvornice s najatraktivnijim zemljištima.

On sam povezuje se sa zemljištima u nekadašnjem vlasništvu tvrtke Croatia Records, nekima u blizini zagrebačkog RIZ-a i slično. Velike površine na atraktivnim lokacijama, dakako, u međuvremenu su i prodane.

  • +11
Zagreb: Fotografije iz zraka gradilišta novog naselja Vrtovi svjetla Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

U samom TEŽ-u Lončarić je od 2002. do 2006. godine bio zamjenik predsjednika Nadzornog odbora, a u idućih šest godina i njegov predsjednik. Paralelno, do prije pet godina bio je član uprave tvrtke TEŽ trgovina, a potom ju je potpuno preuzeo i postao direktor. Prije tri godine osnovao je tvrtku 'Moja težnja' koja je po svemu sudeći bila specijalizirana upravo za investiranje u 'Vrtove svjetla', koji su ga koštali slobode.

U poslovnim servisima njegovo ime povezuje se s čak 26 tvrtki - 19 aktivnih i sedam bivših. Svega tu ima: od 'Slanice d.o.o.' preko koje je navodno kupio stan za ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića, do 'Pogrebnog poduzeća Zagreb', ili 'Pogrebnog poduzeća Zagreb' i 'Prve građanske udruge za sjajne pogrebe i posmrtnu pripomoć', kojoj je predsjednik od 1995. godine. Samo ona ostvaruje godišnji promet između 10 i 15 milijuna kuna.

  • +3
Zagreb: Policija u stanu u Radićevoj ulici koji se povezuje s uhićenim Bačićem Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Imao je kamenolom u Benkovcu, odnosno tvrtku koja je ostvarivala oko 4 milijuna kuna prometa i ugašena je 2016. godine.

Lončarić danas ima turističku agenciju 'Procella', servis 'Precizna mehanika Zagreb' - kojemu je suvlasnik zajedno s 26 osoba, uključujući Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje i Republiku Hrvatsku - umirovljenički dom 'Vila Dubravka', servis za čišćenje 'Maksimus', trgovačku tvrtku 'Pomrčina d.o.o.', tvrtke 'Borinj', 'Jesenova', 'Ferlangaj' i 'Arbinić' registrirane za 'uzgoj uljanih plodova', građevinsku tvrtku 'Maksimus Rijeka' i nekretninski 'Zeleni val' i 'Ergzogor', zatim 'Klobučac' namijenjen uzgoju koza i ovaca, i tako dalje, i tako dalje.

zlata lončarić

Supruga u nizu suđenja za prijevare i zloporabe položaja

Suprugu Milana Lončarića, kako je pisao portal Lupiga, sumnjičilo se da je 2002., davanjem u zalog nekretnina tvornice Zagrebačkoj banci, omogućila Pogrebnom poduzeću da podigne kredit od 6,5 milijuna kuna. Nakon što je Pogrebno poduzeće dobilo novac Zlata Lončarić kao direktorica TEŽ-a je s Pogrebnim poduzećem sklopila sporazum o prijenosu vlasništva tvornice i tako dala suglasnost da se Pogrebno poduzeće uknjiži kao vlasnik na nekretnine tvornice, čime je izigrana Zagrebačka banka, jer se više nije imala kako naplatiti.

Usto, Zlata Lončarić bila je 2008. jedna od 12 suokrivljenih na suđenju zbog malverzacija s nezakonitim uknjižbama vlasništva nad zemljištem koje je na Braču provodila predsjednica Općinskog suda u Supetru Ivana Domić. Domić, Lončarić i ostali oslobođeni su optužbi na Županijskom sudu u Šibeniku 2010., a potom i na ponovljenom suđenju 2013. Zlati Lončarić to je bilo samo jedno u nizu suđenja za prijevare i zloporabe položaja u kojima je na koncu oslobođena: u Zagrebu joj se do 2006. sudilo zbog sumnje da je kao direktorica Pogrebnog poduzeća 1998. izdavanjem lažnih putnih naloga tu tvrtku oštetila za oko 54.000 kuna, a državu za 19.000 kuna, proknjižavanjem lažnih putnih naloga kao troška Pogrebnog poduzeća.

 

Dakako, većinom ovih djelatnosti on se nije bavio, što je vidljivo iz prometa navedenih tvrtki. No vidljivo je da velik broj njih ima solidnu aktivu, često i po nekoliko milijuna eura, što upućuje na zaključak da zapravo posjeduju atraktivne nekretnine. Mahom, naravno, iz privatizacije.

U medijima se Lončarić, rekli smo, pojavljivao iznimno rijetko, no nisu to bile oku i uhu ugodne situacije. Portal Telegram je još krajem kolovoza 2019. godine objavio reportažu iz impozantne Bolléove palače u Žerjavićevoj ulici u središtu Zagreba, zaštićenog i neprocjenjivog arhitektonskog djela, koju je Lončarić potpuno devastirao. Postupno je kupovao stan po stan u toj palači i potom ih pustio da propadaju, a vlasnike preostala dva stana maltretirao je i nastojao ih natjerati da svoje nekretnine prodaju ispod cijene.

Gradske službe Milana Bandića tada su ležerno zaobilazile problem, a ni državne inspekcije i Ministarstvo kulture nisu se pretrgli od posla. Da je u to doba bila postavljena 'bubica' u nečiji automobil, možda bismo i doznali zašto.