od mladeži u stranci

Ginekolog iz Petrove definitivno je Plenkovićev izbor: Mislav Herman zasjeo je u fotelju šefa zagrebačkog HDZ-a kao izdanak liječničke dinastije. Što znamo o njemu?

24.11.2020 u 13:55

Bionic
Reading

Liječnik Mislav Herman novi je čelni čovjek zagrebačkog HDZ-a. Iako je široj javnosti još uvijek nepoznat, Herman je čovjek zanimljive biografije, kojeg hvale i stranački kolege, a zasad se nije zamjerio ni opoziciji

Mislav Herman, koji je na mjestu šefa zagrebačkog HDZ-a zamijenio Andriju Mikulića, rođen je 1977. u Zagrebu, u kojem se i školovao - prvo u Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića, a kasnije je pohađao XVI., tzv. jezičnu gimnaziju u Križanićevoj ulici.

Odmah nakon gimnazije upisao je Medicinski fakultet, a 2008. postao je specijalist ginekologije i opstetricije. Njegov izbor fakulteta ne bi trebao čuditi jer dolazi iz ugledne zagrebačke liječničke obitelji i medicina mu je 'u krvi'.

Naime Hermanov otac Radoslav, također ugledni ginekolog, bio je svojedobno ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice. Majka mu je Vinka Luetić Herman, liječnica i bivša revizorica za mirovine u HZMO-u, čije se ime spominje i u tzv. aferi Rubala, vezanoj uz sređivanje lažnih imovina. Hermanova sestra također je liječnica.

I druga supruga Hermanova oca, akademkinja Mirna Šitum, liječnica je - bivša je šefica Gradskog ureda za zdravstvo te predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice.

U sektoru medicine radi i Hermanova supruga, čiji je otac, odnosno Hermanov punac, zubar i slovi kao jedan od bogatijih ljudi na Pagu.

Herman je trenutno asistent na zagrebačkom Medicinskom fakultetu, a posljednjih 17 godina radi u Klinici za ženske bolesti i porođaje KBC-a Zagreb. U njegovoj biografiji zanimljiv je podatak da je bio i službeni liječnik hrvatske vaterpolske reprezentacije.

Što se tiče političke karijere, Herman je još u studentskim danima bio aktivan u Mladeži HDZ-a, a kasnije je bio angažiran od najnižih stranačkih gradskih struktura. Posljednje je bio šef gradskog ogranka Gornji grad-Medveščak, a sada je postao šef zagrebačkog HDZ-a. Prvi cilj će mu biti, kaže, stabilizacija i konsolidiranje gradskog odbora, a to bi, dodao je, trebao biti 'prvi korak u povratku zagrebačkoga HDZ-a na tron gradske politike'.

  • +8
Mislav Herman Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Herman je definitivno Plenkovićev izbor, kažu nam poznavatelji stranačkih prilika. Sam Herman, kažu nam neki gradski HDZ-ovci, nije konfliktan, ne suprotstavlja se i ne postavlja previše suvišnih pitanja, što je u velikim strankama na cijeni.

I u zagrebačkoj oporbi kažu da Herman nije loš, no da se tek treba vidjeti što će raditi kad zasjedne na funkciju.

Iako je posljednjih nekoliko godina bio zastupnik u Gradskoj skupštini, zasad u javnosti nije zamijećen neki njegov potez, osim što će u prosincu najvjerojatnije biti izabran za njezinog predsjednika.

Javnost ga je pak zamijetila tek ove godine, kada je kao jedan od ginekologa iz Petrove davao izjave o rodiljama koje su bile prisiljene napustiti bolnicu zbog potresa.