NEVJEROJATAN TREND U OSIJEKU

Gimnazijalke sve više žele na estetske zahvate

07.02.2013 u 19:34

Bionic
Reading

Osječkim srednjoškolcima škola je glavni izvor stresa, a odmah iza nje – vanjski izgled, pokazalo je psihološko istraživanje u jednoj osječkoj srednjoj školi. Rezultati su predstavljeni na roditeljskom sastanku, no roditelji su ostali nemalo iznenađeni, donosi Glas Slavonije, kad su od djece čuli kako sve više djevojaka naveliko razmišlja, ali i odlazi na estetske operacije lica

Informaciju po kojoj osječke gimnazijalke žele mijenjati svoj izgled potvrdio je i dr. Dario Šoš, vlasnik Poliklinike za estetsku kirurgiju u Osijeku. 'Istina je da u moju ordinaciju dolaze i djevojčice mlađe od 18 godina, ali isključivo u pratnji roditelja, koji moraju dati svoj pristanak i potpis kojim dozvoljavaju operaciju svog djeteta. U 90 posto slučajeva to su zahtjevi za operaciju nosa i ušiju, a nešto rjeđe usnica', rekao je dr. Šoš Glasu Slavonije

Napomenuo je kako nije bilo zahtjeva za operaciju grudi jer su mlade djevojke još u razvoju. U Poliklinici za estetsku kirurgiju, kako tvrdi njezin vlasnik, 'ne vide problem u toj vrsti klijenata'. 'Ako će im to pomoći da se bolje osjećaju, ne vidim razloga da to i ne učine', kaže dr. Šoš.

Zanimljivo je i kako se operacija uški i nosa do 18. godine može provući i kao potreban medicinski zahvat, pa se on nerijetko obavlja i u KBC Osijek, i to na račun Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Za osječke psihologe rezultati po kojima su djeca opterećena izgledom nisu veliko iznenađenje, čak su očekivani u toj dobi.

'Razdoblje je to kada dječaci gube masno tkivo i dobivaju mišićnu masu, a djevojčice se pretvaraju u žene i samim time dobivaju na težini, što teško podnose. Često i ne žele dopustiti biologiji da odradi svoje, a modni i teen časopisi diktiraju kako bi trebale izgledati i odijevati se', upozorava doc. dr. sc. Silvija Ručević, voditeljica Odsjeka za psihologiju na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

I u osječkoj Medicinskoj školi provedeno je istraživanje, doduše u okviru redovite anonimne ankete na web-stranici škole, koje nudi šokantne odgovore na pitanje vezano uz prehrambene navike. Zdravo se hrani tek trećina učenika, no isto toliko je odgovorilo kako doručkuju burek, pizzu ili kroasan, za ručak pojedu meso s krumpirom uglavnom bez povrća, večeraju topli sendvič, a u međuobrocima su na meniju čips, čokolada.

Čak ih je četvrtina, prenosi Glas Slavonije, odgovorila kako im 'hrana nije baš neki prioritet' te da ih 'više privlače cigarete i napici'.