ZAHTJEV VLADI

Gimnazijalci traže kliniku za seksualno zdravlje

12.05.2009 u 14:49

Bionic
Reading

Četiri tisuće učenika zagrebačkih gimnazija potpisale su razglednice adresirane na Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi kojim traže osnivanje savjetovališta i klinike za seksualno i reproduktivno zdravlje mladih

Potpisane razglednice danas će biti uručene državnom tajniku Anti Zvonimiru Golemu, a mladi se nadaju da ovaj put sve neće ostati na riječima.

'Stvarno bih volio da postoji savjetovalište za mlade jer, iako mislimo da sve znamo, to nije uvijek tako, pa se nerijetko dogode neplanirane trudnoće i razne bolesti. Mlad sam i ne zarađujem, pa bi mi uistinu odgovaralo da kondome mogu dobiti besplatno. S druge strane, moja djevojka ima problem jer joj je neugodno razgovarati o seksu s liječnicom opće prakse kod koje je odlazila cijelo djetinjstvo', rekao je Filip (17), učenik III. razreda gimnazije, prenosi Jutarnji list.

Hrvatska je imala tradiciju sličnih savjetovališta koja su naglo ukinuta prije desetak godina, a upravo njihovu postojanju mnogi pripisuju relativno odgovorno seksualno ponašanje generacija mladih. Dob stupanja u seksualne odnose nije se ozbiljnije promijenila već desetljećima - dečki imaju prvi spolni odnos prosječno sa 16, a djevojke sa 17 godina.

Raste učestalost upotrebe kontracepcije, a broj tinejdžerskih pobačaja drastično se smanjuje iz godine u godinu. Broj trudnoća kod srednjoškolske populacije stabilan je već godinama i kreće se oko 1.800 slučajeva godišnje, što čini oko četiri do šest posto u ukupnom broju poroda.

Stručnjaci smatraju da postoji značajan prostor za poboljšanja. U situaciji u kojoj još nema seksualnog odgoja u školama, a savjetovališta su ukinuta, ostaje prazan prostor koji popunjavaju časopisi, internet i prijatelji.

'Na naš e-mail stižu razni upiti. Primjerice, djevojka koja ima 19 godina poslala je pitanje treba li uzimati dvije pilule s obzirom na to da spava s dva dečka', za Jutarnji je ispričala Nataša Bijelić iz CESI-ja.