BRILJANTNE PTICE

Genijalna vrana rješava probleme koje djeca ne mogu

14.02.2014 u 18:22

Bionic
Reading

Poznato je da su brojne životinje mnogo inteligentnije nego što smo mi ljudi to do nedavno bili sposobni prepoznati i priznati

Nova istraživanja pokazala su da to ne vrijedi samo za naše bliske srodnike čovjekolike majmune i dupine, već i za mekušce poput hobotnica te za mnoge ptice. Jedna nedavna studija utvrdila je da se grdno varamo čak i kada kažemo 'glupa kokoš' jer je evolucija čak i tom pernatom stvorenju podarila iznenađujuće intelektualne sposobnosti potrebne za preživljavanje. Tako primjerice kokoši imaju vještine komunikacije jednake nekim primatima, uče na ranijim iskustvima, rješavaju složene probleme te čak osjećaju empatiju prema jedinkama koje su u opasnosti.

No među potomcima dinosaura inteligencijom se posebno ističu vrane. Znanstvenici sa sveučilišta Cambridge u Velikoj Britaniji smatraju da su sposobne rješavati čak i zadatke s kojima se muče predškolska djeca.

BBC je ovih dana emitirao dokumentarac koji pokazuje kakve nevjerojatno zahtjevne zadatke vrane znaju rješavati kako bi došle do komadića hrane. U videu prikazanom dolje vidimo da će prvo s uzice skinuti kratak štapić. Potom će njime dohvatiti tri kamenčića iz kaveza. Zatim će ih ubaciti u kutiju kako bi uz pomoć njihove težine oslobodile veći štapić kojim će konačno dohvatiti komad hrane. Naravno, vrana, nazvana 007, potpuno je samostalno došla do rješenja; nije za to bila posebno uvježbana.

Britanski stručnjaci smatraju da su vrane prvi primjer spontane upotrebe cijelog niza različitih alata u nekoj neljudskoj vrsti.