IVO JOSIPOVIĆ:

'Generali su čvrsti i odlučni, kakvi su bili i u ratu'

17.11.2012 u 23:08

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović ustvrdio je kako je jučerašnja presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču pokazala i ispravnost odluke državnog vrha o punoj suradnji s Haškim sudom, jer su generali oslobođeni, a bez te suradnje ne bismo danas bili na pragu ulaska u Europsku uniju

'Bilo je teško, ali sve se na kraju isplatilo, jer da se hrvatski državni vrh, od 2000. pa nadalje, nije odlučio poštivati međunarodno pravo i surađivati s Haškim sudom, možda bismo i potpuno izgubili Europu', rekao je predsjednik u intervjuu emitiranom u večerašnjem Dnevniku Nove TV.

Ocjene srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića da je riječ o političkoj odluci Haškoga suda koja neće pridonijeti stabilizaciji u regiji, predsjednik Josipović, rekao je, ne želi komentirati.

Pogled na povijest možda nikada neće biti ista 's ove i s one strane Dunava', kazao je te istaknuo dužnost da se i dalje radi na pomirenju, te nadu da će se nakon Nikolićeva predsjednikovanja možda biti korak bliže konsenzusu.

'Oko aspekta Domovinskog rata, posebice Vukovara, za sada se zaista ne možemo složiti', rekao je Josipović.

Ponovio je i iznimnu važnost poruke haške presude da je hrvatska obrana bila oslobađanje naših teritorija, a ne zločinački pothvat.

Govoreći pak o dojmu koji su na njega ostavila dvojica generala, koje je sinoć primio u svom uredu, rekao je kako nije osjetio njihovu gorčinu, a ponajmanje mržnju ili zle osjećaje prema nekome.

'Mislim da oni razumiju cijeli kontekst u kojemu su se svi ovi događaji događali, da razumiju da oni ljudi iz politike, policije, pravosuđa koji su radili na tome da ih se pronađe, ne samo da su provodili državnu politiku, već su provodili zakon, i danas bi bilo potpuno pogrešno tim ljudima predbacivati', rekao je predsjednik. Generali su, dodao je, i sada čvrsti i odlučni, kakvi su bili i u ratu.

Vukovar ima priliku biti uzor pomirenja i suživota

Josipović je izjavio da je Vukovar simbol junaštva i tragedije, ali da iz te tragedije izrasta nova prilika za taj grad da osim po slavi žrtve, bude prepoznat i kao uzor pomirenja i suživota.

Josipović je sudjelovao na Danu otvorenih vrata Radničkog doma, koji se u središtu Vukovara obnavlja sredstvima Europske unije i Republike Hrvatske.

'Radnički dom zgrada je koja je puna simbolike. Povijest nas gleda kroz svaku njenu ciglu. Ona je na simboličkoj razini jedna od najboljih prilika koje imamo. Obnova ove zgrade će građanima Vukovara biti najljepši poklon koji im ova država može dati', kazao je.

Tijekom višegodišnje obnove te reprezentativne građevine iz 1897. u baroknoj jezgri Vukovara, do sada je obnovljeno krovište te je pri kraju uređenje vanjske fasade zgrade za čiju je obnovu Europska unija do sada osigurala milijun, a Hrvatska 340.000 eura, istaknuo je vukovarski gradonačelnik Željko Sabo.

'S obzirom na multietničku povijest Vukovara, koju čini 20 različitih etničkih skupina, obnova uništene baštine doprinos je europskom modelu pomirenja 'ujedinjeni u različitosti', koji je jedan od osnovnih principa Europske unije', rekao je šef Delegacije EU u Hrvatskoj veleposlanik Paul Vandoren.

Stalna predstavnica UNDP-a Louisa Vinton ocijenila je kako će obnova Radničkog doma pomoći da 'ostavimo rat iza nas' nadodavši kako je od toga 'još važnije oživjeti bivšu ulogu doma kao živog i harmoničnog središta zajednice'.

Procjenjuje se kako će obnova unutrašnjosti Radničkog doma potrajati najmanje nekoliko godina. Trošak potpune obnove i opremanja interijera procjenjuje se na tri milijuna eura.