IZBOR ZA GLAVNOG RAVNATELJA HRT-A

'Gdje je kandidatima potvrda da nisu alkoholičari?'

22.03.2010 u 12:21

Bionic
Reading

Programsko vijeće HRT 'preslušalo' je i drugu grupu kandidata za mjesto glavnog ravnatelja i, nakon pauze u 16 sati, pristupit će se izboru nasljednika Vanje Sutlića. Razgovori su obavljeni s Vesnom Dubovečak, Veljko Jančićem, Marijom Kraljevićem, Zoranom Kalinićem, Josipom Popovcem, Duškom Radićem, Goranom Radošom, Goranom Rotimom, Jakovom Sedlarom i Damirom Šimunovićem. Jozo Rajkovača na razgovoru se nije pojavio

Već na startu dogodilo se 'iznenađenje', pa je tako Veljko Jančić, kojem je prije mjesec i pol dana nedostajalo dva glasa da postane glavni ravnatelja, nakon desetominutnog izlaganja odlučio povući svoju kandidaturu 'kako on ne bi bio krivac za podjelu unutar Vijeća, što ujedno blokira izbor glavnog ravnatelja'. Iza ove odluke, nagađaju prisavski kuloari, zapravo stoji želja da u red favorita uđe Duško Radić koji bi bio prihvatljiva opcija lijevoj i desnoj strani Vijeća iako se kao moguća protuteža Popovcu smoinje i Rotim.

Najzanimljivije iz izlaganja kandidata

Vesna Dubovečak

Igrokaz s 'Titom'

Pravi igrokaz dogodio se prilikom izlaganja Josipa Popovca. Naime, ujednom trenutku krenula su pitanju o serijalu 'Tito' oko kojeg seproteklih dana digla velika prašina. Popovac je ustvrdio da nikakvihproblema zapravo nije bilo te da je kaseta sa snimljenim materijalombila na Prisavlju već ujutro na dan kada se trebao emitirati, iako su upetak na HRT-u tvrdili drukčije. Novinarske sumnje koje su se tada pojavile, da je zapravo priča oko 'Tita' veliki spin od kojeg imaju koristii redatelj Antun Vrdoljak i Josip Popovac, pokazale su se točnom jerserija je bila vrlo gledana, što joj dodatno diže cijenu i u daljnjojeventualnoj prodaji u regiji, a s druge strane, Popovac je dobio prilikuispasti dobar čuvar HRT-ova sefa nigdje drugdje doli na razgovoru skandidatima za šefa HRT-a.

Sistematizaciju radnih mjesta, prekvalifikaciju dijela zaposlenika i prije svega dodatnu izobrazbu zaposlenika koji nemaju papir, ali imaju znanje vidi kao ključ napretka HRT-a danas.

Veljko Jančić

'Najveće uštede mogu se napraviti na visokoplaćenim zaposlenicima koji rade malo ili ne rade uopće. Danas imamo tridesetak savjetnika svih mogućih ravnatelja i kad bi se oni srezali za 50 posto. Svaki savjetnik kuću košta u bruto iznosu 500 tisuća kuna i, ako to pomnožimo sa 20 ljudi, dobijemo 10 milijuna kuna. Nas toliko godišnje košta dokumentarni program, a za te novce možemo kupiti 50 kamera ili urediti centre u Splitu i Rijeci koji su u katastrofalnom stanju.'

Marijo Kraljević

'IPIS treba bolje implementirati jer je nedopustivo da jedan takav sustav u koji je uloženo truda, novaca i vremena stoji potpuno zanemaren.'

Zoran Kalinić

Ponovio je dobar dio izlaganja iz prvog pokušaja kada nitko nije izabran, naglasivši da je preduvjet za sve dubinska analiza.

Josip Popovac

'HRT je financijski nestabilan i ozbiljno zadužen. Našu kuću vidim kao vrhunski RTV i multimedijalni servis koji prihvaćaju svi građani. HRT mora biti vrhunski javni servis i vodeća kuća u regiji. Tri osnovna cilja su kvaliteta programa, uspješno poslovanje i dominacija u medijskom prostoru. U naredne četiri godine HRT bi morao proći reorganizaciju, stabilizaciju, afirmaciju, a 2013. godina bi bila godina potpune dominacije.'

Duško Radić

HRT vidi kao financijski stabilnu i apsolutno neovisnu medijsku kuću kojoj je potreban nadzorni odbor. 'Ne mogu sjediti sa strane u trenutku kad nam treba velika reorganizacija. Postanem li ravnatelj, sigurno mi se ne bi dogodilo da kupim prava za Formulu 1, a da nemamo novaca da pošaljemo novinara na Paraolimpijske igre u Vancouver', kazao je Radić.

Goran Radoš

Nije iskoristio ni deset minuta za izlaganje svog programa.

Goran Rotim

HRT vidi unutar pet najboljih RTV kuća u EU-u i smatra da se kuća s Prisavlja treba natjecati za kredite HBOR-a. Drži da pod hitno treba pokrenuti treći kanal i promijeniti anakronu unutarnju organizaciju radnih procesa jer i dan danas, u doba digitalizacije, da bi novinar otišao na put, treba sedam potpisa na papirnatom putnom nalogu.

Jakov Sedlar

'
HRT mora uvesti specijalizirane programe poput HRT news, HRT sport i slične, a hitno treba povećati proizvodnju u dokumentarnom, igranom i dramskom programu. Nedopustivo je gledati reprize na HRT-u po stotinu puta. Kada gledatelj gleda HRT, stiče dojam da na njemu radi petsto ljudi, a ne tri tisuće. Nužno je racionalizirati broj zaposlenih, ali to se ne mora provesti jer postoje načini kako rasporediti ljude. Svjesno sam se odlučio prisustvovati ovoj farsi jer sanjarski dio mene se nada da ću, kao u nekom dobrom filmu, probuditi u vama iskru poštenja te da ćete u trenutku glasovanja zaboraviti tko vas je instruirao i kome ste dužni, jer najviše biste morali biti dužni hrvatskom narodu koji očekuje poštenje i nepristranost ove kuće. Uvjeren sam da biste trebali štititi onu nacionalnu i državotvornu komponentu zbog koje je poginulo dvadesetak tisuća mladih ljudi. Nažalost, a toga ste svjesni, u ovoj kući događa se sasvim suprotno: plivanje u istom blatu interesnih skupina ne mareći za ideale na kojima je ova država stvorena. Da nije tako, onda bi i uvjeti natječaja bili normalni i onda bi ste uz potvrdu o znanju stranog jezika tražili i potvrdu da kandidati nisu alkoholičari', kazao je Sedlar dodavši da se HRT mora riješiti sapunica koje su zagušile program.

Damir Šimunović

'Jasno je što treba napraviti, samo je pitanje tko će to napraviti', kazao je Šimunović ponovivši uglavnom svoje izlaganje od prije mjesec dana.