SLAVLJE NA FACEBOOKU

Frankeri tvrde da je konverzija počela, banka niječe

16.10.2015 u 09:47

Bionic
Reading

Udruga Franak na svojem je profilu na Facebooku objavila dobru vijest za sve dužnike u švicarskim francima. Konverzija kredita je, kažu, počela. Osječanki, članici udruge Franak, obavijest o konverziji dala je Hypo banka. Iz Hypo banke, međutim, poručuju da ta informacija nije točna. Ističu da nisu stigli ni izračuni, a kamoli konverzije

'Frankeriiiiiii, OBAVLJEN JE PRVI RASKID BRAKA SA ŠVICARCEM!!!! Konverzije su krenule!!! Uskoro detalji...', piše u objavi na profilu Udruge Franak.

Iz komentara se doznaje da je u pitanju kredit podignut u Hypo banci. Dužnicu iz Osijeka, koja je imala kredit od 23.000 švicarskih franaka i još četiri neotplaćene rate, nazvali su iz banke i rekli da će dobiti oko 36.000 preplaćenih kuna.

Hypo Alpe Adria Bank priopćila je večeras da nije izvršena konverzija kredita u švicarskom franku.

'Štoviše u ovom trenutku klijentima još nisu poslani niti izračuni konverzija, a kamoli da je ista provedena', tvrde u banci, dodajući da će u zakonskom roku i na zakonom propisani način svojim klijentima s kreditom u švicarskom franku poslati izračun konverzije kredita s pripadajućim podacima i informacijama potrebnim za procjenu i donošenje odluke žele li provesti konverziju.

'Pri čemu ističemo da izračun konverzije još nije poslan niti jednom klijentu iz razloga što je proces pripremanja iznimno zahtjevan i obuhvatan, te u ovom trenutku Banka spomenute izračune još provodi i provjerava.

Ono što Banka kao odgovoran poslovni subjekt trenutačno radi jest da kontaktira korisnike kredita u švicarskom franku da provjere točnost svih podataka koji se odnose na njih kao i na ostale sudionike u kreditu kako bi se utvrdilo da su isti točni i kako bi izračuni konverzije i popratna dokumentacija bili poslani u zakonskom roku na točnu adresu.

Tvrdnje i interpretacija pojedinih osoba ili organizacija da je konverzija krenula, tj. da je izvršena su netočne i neistinite', stoji u priopćenju.

Frankeriiiiiii,OBAVLJEN JE PRVI RASKID BRAKA SA SVICARCEM!!!!Konverzije su krenule!!!Uskoro detalji...

Posted by Udruga Franak on 15. listopad 2015


'I mene su zvali iz Hypa, kažu da oni rade po zakonu i da šalju konverziju na kućnu adresu kroz 10 dana', piše Dejan Vrdoljak.

'Mene su zvali iz Hypo u ponediljak. Kažu da šalju ugovor i dokumente za konverziju 20. 10.', nadovezuje se Lovrenco Vladislavić.

Goran Aleksić, bivši član udruge Franak, upozorava da ako se radi samo o najavi, ako aneks nije potpisan - onda je ova objava dezinformacija.

'Možda u dobroj namjeri, ali raskid sa CHF-om se događa tek nakon potpisivanja aneksa i ovjere kod javnog bilježnika. Tako su meni objasnili iz Hypo banke kada su me zvali u subotu. Dakle, aneks i javni bilježnik - bez toga nema raskida', poručio je Aleksić. On je u utorak podnio predstavku Ustavnom sudu kojom traži da se objave zahtjevi pojedinih banaka za ocjenu ustavnosti zakonskih odredbi o konverziji kredita u švicarskom franku.