europska nesolidarnost

Francuska zaplijenila nekoliko milijuna maski i rukavica namijenjenih Španjolskoj i Italiji

03.04.2020 u 22:55

Bionic
Reading

Švedska tvrtka Mölnlycke potvrdila je danas ono o čemu se spekuliralo posljednjih dana – Francuska je zaplijenila nekoliko milijuna maski i rukavica koje ova kompanija uvezla iz Kine, a bile su namijenjene za Italiju i Španjolsku koje su najteže pogođene koronavirusom

Generalni direktor tvrtke Richard Twomey potvrdio je, prenosi agencija Anadolija, kako je 'Francuska zabranila izvoz zdravstvenih proizvoda, a zaplijenili su robu koje nije njihova', te da je to' 'izuzetno uznemirujuće'.

Naglasio je da će tvrtka, nakon neočekivanog poteza Francuske, naredne pošiljke za Italiju i Španjolsku isporučivati preko Belgije.

Zaplijena nekoliko milijuna maski, prema nekim izvorima riječ o četiri, a prema drugim šest milijuna maski i rukavica, dogodila se još 5. ožujka, ali se za nju nije znalo do prije nekoliko dana kada je priču objavio francuski list L’Express.

Emmanuel Macron, francuski predsjednik, na Twitteru je 3. ožujka napisao da će 'Francuska će zaplijeniti sve zalihe zaštitnih maski u zemlji kao i one u proizvodnji te da će ih podijeliti zdravstvenim profesionalcima i Francuzima koji su zaraženi koronavirusom.

Rečeno - učinjeno i ozakonjeno uredbom. Dva dana kasnije Francuska je zaplijenila spomenute maske i rukavice.

Prema pisanju Irish Timesa jednu petinu takve opreme u EU iz Azije uvozi Mölnlycke kojem su glavna skladišta za južnu Europu u Belgiji, Nizozemskoj i u Lyonu u Francuskoj.

Upravo u skladištu u Lyonu zaplijenjeno je nekoliko milijuna maski i rukavica od kojih je polovica bila namijenjena Italiji i Španjolskoj.

Iako je diplomacija radila protekla dva tjedna maske još nisu vraćene, ali španjolski mediji neslužbeno doznaju da bi Francuzi pošiljke od po milijun komada trebali pustiti u Španjolsku i Italiju dok bi dva milijuna komada zadržali za sebe.