OTVORENO UPOZORENJE

Francuski šef diplomacije: Rusko priznanje Donjecka i Luhanska bilo bi 'agresija bez oružja'

15.02.2022 u 23:01

Bionic
Reading

Rusko priznanje separatističkih teritorija na istoku Ukrajine bilo bi "agresija bez oružja", upozorio je u utorak navečer francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian nakon poziva ruskih zastupnika u tom smislu

"Bila bi to nemoguća situacija, oblik neoružane agresije i neoružano narušavanje ukrajinskog jedinstva i cjelovitosti", istaknuo je pred vanjskopolitičkim odborom Narodne skupštine.

Duma, donji dom ruskog parlamenta, glasovao je u utorak o pozivu predsjedniku Vladimiru Putinu da Rusija prizna neovisnost proruskih separatističkih teritorija koji, uz njezinu potporu, već osam godina ratuju s ukrajinskom vojskom na istoku Ukrajine.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da trenutačno ne postoji "nikakva službena odluka" o tome, ali da zahtjev zastupnika "odražava mišljenje ruskog naroda".

Priznanje tih teritorija značilo bi završetak mirovnog procesa na istoku Ukrajine i ugovora iz Minska potpisanog 2015. pod francusko-njemačkim pokroviteljstvom, po kojemu se na kraju predviđa njihovo vraćanje pod nadzor Kijeva.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron zatražio je od Vladimira Putina da ne prizna neovisnost samoproglašenih republika Donjecka i Luhanska, priopćila je u utorak Elizejska palača.

"Ruski predsjednik je rekao da je riječ o parlamentarnoj inicijativi koju on ne odobrava", dodaje ured francuskog predsjednika. "I ubuduće ćemo biti pozorni i pozvat ćemo ga da ne ispuni Dumin zahtjev".

  • +2
Satelitske snimke ruske vojske Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

Francuski ministar vanjskih poslova ujedno je rekao da su francuske škole u Kijevu zatvorene, a obitelji francuskih diplomata mogu, ako žele, napustiti Ukrajinu zbog sve veće napetosti na granici s Rusijom.

"U sadašnjim okolnostima nismo ocijenili prikladnim mijenjati sjedište našeg veleposlanstva", rekao je pak Jean-Yves Le Drian dok su Sjedinjene Države donijele takvu odluku preselivši svoje predstavništvo u Lavov (Ljviv) na zapadu Ukrajine.