slaže se s macronom

Francuski ministar gospodarstva: EU mora biti neovisna od SAD-a

11.04.2023 u 12:04

Bionic
Reading

Francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire u utorak je branio tvrdnju da Europska unija mora izgraditi svoju „neovisnost“ i „strateško planiranje“ u odnosu na SAD, nakon što je o tome govorio predsjednik Emmanuel Macron pri povratku iz Kine

"Predsjednik Republike potpuno je u pravu kada zahtijeva europsku neovisnost i suverenitet, kao što to čini od 2017.", rekao je Bruno Le Maire za radio Europe 1.

“Očito je da smo saveznici Sjedinjenih Država, dijelimo iste vrijednosti, dijelimo mnogo zajedničkih gospodarskih interesa, ali ne moramo biti protiv Kine zato što smo saveznici Sjedinjenih Država”, nastavio je.

“I ne trebamo biti dio rivalstva između Sjedinjenih Država i Kine. Mi želimo graditi europsku neovisnost, jačati Europu”, dodao je broj dva francuske vlade.

Kao i EU, Francuska bira "put dijaloga", istaknuo je. "Nije li to bolje od logike konfrontacije i ubrzavanja bilo kakvog sukoba?", zapitao se.

Macron je u intervjuu za francuski poslovni dnevnik Les Echos u nedjelju odbacio „blokovsku logiku“ i potaknuo Europu da bude neovisna od SAD-a i Kine po pitanju Tajvana te da zauzme „treći pol“.

Nakon tih izjava, izrečenih po povratku iz Kine, francuski predsjednik u utorak kreće na dvodnevni državni posjet Nizozemskoj, gdje će predstaviti svoju viziju europskog suvereniteta i sigurnosti u gospodarskim i industrijskim pitanjima.

  • +16
Emmanuel Macron u Kini Izvor: EPA / Autor: NG HAN GUAN / POOL

Macron se zalaže za opsežni plan ulaganja u zelenu industriju kao odgovor na plan koji je pokrenuo njegov američki kolega Joe Biden, a koji ugrožava europsko gospodarstvo.

"Ne moramo biti uhvaćeni između čekića i nakovnja, moramo izgraditi vlastitu snagu", rekao je Bruno Le Maire.

Kako je priopćila Elizejska palača u utorak, Macron je naglasio da se pitanje Tajvana mora riješiti dijalogom, u razgovorima s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

Peking inzistira na tome da je Tajvan, samoupravna demokracija, dio njegova teritorija, iako Tajvan ima neovisnu vladu od 1949.

Napetosti su porasle u Tajvanskom tjesnacu nakon susreta tajvanske predsjednice s čelnikom američkog zastupničkog doma, dok istodobno Peking, koji je zbog tog susreta pokrenuo trodnevne vojne vježbe oko Tajvana, nastoji međunarodno izolirati Tajvan.