Eric Dupond-Moretti

Francuski ministar pravosuđa odgovarat će na sudu zbog sukoba interesa

03.10.2022 u 12:42

Bionic
Reading

Francuski ministar pravosuđa Eric Dupond-Moretti odgovarat će pred posebnim francuskim sudom zbog sumnje da je bio u sukobu interesa u dva slučaja, rekla je u ponedjeljak glasnogovornica Kasacijskog suda

Dupond-Moretti, koji je prije nego što ga je predsjednik Emmanuel Macron 2020. postavio za ministra pravosuđa bio jedan od najpoznatijih francuskih odvjetnika za kazneno pravo, osumnjičen je da se koristio svojim položajem u vladi kako bi se obračunao sa sucima koji su istraživali neke njegove istaknute klijente i prijatelje, uključujući bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Dupond-Moretti optužbe odbacuje, a njegov odvjetnik Remi Lorrain rekao je Reutersu da će se odmah žaliti na odluku da se otvori suđenje.

"Ministar je jako siguran u sebe. Neće podnijeti ostavku", rekao je Lorrain.

"Uvijek sam govorio da legitimitet dugujem predsjedniku Republike i premijerki i samo njima", rekao je ranije Dupond-Moretti.

Istraga je otvorena u siječnju 2021. temeljem tužbi sindikata sudaca i udruženja za borbu protiv korupcije Anticor koji su ga optužili za dva slučaja sukoba interesa.

Pravosudno tijelo pred kojim će odgovarati, Sud pravde Republike, nadležan je za kaznena djela ili prekršaje koje počine članovi vlade dok su na dužnosti.

Od uspostave 1993. taj je sud održao samo osam formalnih suđenja. Pred sud je do sada bilo poslano osmero ministara i dvoje državnih tajnika, ali nijedan dok su bili na dužnosti u vladi.

Među njima je bila bivša francuska ministrica financija, bivša direktorica MMF-a i sadašnja predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde. Ona je bila proglašena krivom za nemar, ali nije bila kažnjena.

Sudsko vijeće suda čine zastupnici, senatori i suci Kasacijskog suda, najvišeg suda u zemlji.