uključujući ubojstva

Francuski javni tužitelj provjerava jesu li dužnosnici kroz obranu od epidemije počinili kaznena djela

10.11.2020 u 18:43

Bionic
Reading

Francuski javni tužitelj rekao je da će se istraga o tome jesu li javni dužnosnici koji su u Francuskoj organizirali obranu od epidemije koronavirusa počinili kaznena djela - uključujući ubojstva i ugrožavanje života - usredotočiti na četiri pitanja. Remy Heitz rekao je da će se istraga, još uvijek u pripremnoj fazi, usredotočiti na utjecaj na opću javnost, zdravstvene radnike, javne službenike i one koji su oboljeli ili umrli od covida-19.

Dvije istrage trenutno istražuju kako je Francuska postupala u borbi s globalnom pandemijom, koja je u zemlji usmrtila oko 41.000 ljudi, oslabila ekonomiju i promijenila društveni život građana.

Istragom otvorenom u lipnju bavio se pariški javni tužitelj, istražujući je li francuski odgovor na krizu rezultirao nenamjernim smrtima i ozljedama, ugrožavanjem života i namjernim izbjegavanjem borbe s katastrofom.

Tijekom prvog vala pandemije na proljeće, zabilježeno je puno smrtnih slučajeva u staračkim domovima gdje je zbog manjka testiranja i zaštitne opreme bilo jasno da je virus donesen izvana. U ovoj fazi u istrazi nije navedena nijedna određena osoba.

Drugu istragu vodi upravni sud, Sud pravde, koji je osnovan 1993. godine kako bi se bavio slučajevima ministarskih prijestupa. U neobičnom potezu, policija je prošli mjesec upala u dom i ured francuskog ministra zdravstva, ravnatelja javnog zdravstva i bivšeg premijera, što je dio istrage Suda pravde.