pariz brine

Francuska vlada oprezna oko cjepiva: Ono neće biti rješenje za drugi val koji proživljavamo

10.11.2020 u 18:29

Bionic
Reading

Ohrabruju izgledi za učinkovito cjepivo protiv covida-19, ali prerano je za odluku o uvjetima njegova raspoređivanja u Francuskoj, ocijenio je u utorak glasnogovornik francuske vlade. "Cjepivo neće moći biti rješenje drugog vala koji proživljavamo", naglasio je Gabriel Attal nakon sastanka vlade.

U ponedjeljak su američki laboratorij Pfizer i njemački BioNTech ustvrdili da je njihov kandidat za cjepivo "učinkovit 90 posto" protiv covida-19 prema velikom ispitivanju treće faze koja je u tijeku, što je posljednja etapa prije zahtjeva za odobrenje, što je probudilo nade u svijetu.

U utorak ujutro ekološki eurozastupnik Yannick Jado je rekao da se zalaže da to cjepivo bude obvezno.

"Prerano je danas reći u kojim uvjetima ćemo raspodijeliti cjepivo, jer danas još niti jedno cjepivo nije potvrđeno", ocijenio je Attal.

"Ohrabruje svaki napredak istraživanja ali moramo biti jako oprezni dok znanstveni podaci nisu poznati, jer nisu završena sva testiranja ", rekao je glasnogovornik francuske vlade.  

Attal je podsjetio da je za kupovinu cjepiva u proračunu socijalne sigurnosti u Francuskoj za 2021. predviđena milijarda i pol eura i da se narudžbe pripremaju s drugim europskim zemljama.