eu

Francuska državna tajnica: Nije isključen Brexit bez sporazuma, no to nije u britanskom interesu

19.06.2020 u 12:13

Bionic
Reading

Francuska državna tajnica za europske poslove poručila je u petak da nije isključena mogućnost nepostizanja sporazuma o trgovini EU-a i Velike Britanije nakon isteka prijelaznog razdoblja, ali da to nije u britanskom interesu

'Ništa ne isključujem', kazala je državna tajnica za europske poslove u francuskome ministarstvu vanjskih i europskih poslova Amelie de Montchalin za radio Europe 1.

'Britanci najviše trebaju sporazum. Oni ne mogu izdržati drugi šok nakon epidemije. Ne bi imali pristup sigurnosnoj mreži Europe, ne bi imali pristup poticajnim sredstvima', dodala je.

Britanski premijer Boris Johnson poručio je francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu u četvrtak u Londonu da se pregovori o sporazumu ne smiju razvući do jeseni.

'Nećemo podleći pritisku tim rokom. Tom posljednjem šprintu koji nam Britanija želi nametnuti, nadajući se da ćemo pristati. Ne želimo sporazum samo zato da bi postigli nekakav sporazum, već želimo uravnoteženi sporazum', kazala je Montchalin.

Velika Britanija napustila je Europsku uniju 31. siječnja, ali pregovori o odnosima EU-a i Velike Britanije uvelike stoje na mjestu.

Johnson i europski vođe poručuju da se dogovor može postići, ali i jedna i druga strana tvrde da vrijeme istječe te da je moguć scenarij u kojemu sporazum ne bi bio postignut.

Interni dokument koji je pribavio Reuters ovoga tjedna pokazuje da njemačka vlada traži od drugih članica EU-a da se pripreme za Brexit bez sporazuma.

Prijelazno razdoblje tijekom kojega je Velika Britanija i dalje dio carinske unije s EU-om ističe 31. prosinca, a Johnson je odbacio mogućnost produženja tog razdoblja.