smanjen razmak

Francuska: Četiri mjeseca između druge i treće doze cjepiva

17.12.2021 u 23:34

Bionic
Reading

Francuska je u petak objavila da će smanjiti vrijeme između druge i treće doze cjepiva protiv koronavirusa na četiri mjeseca kao i da će dokaz o cijepljenju biti nužan za ulazak na određena mjesta, u vrijeme kada omikron varijanta postaje dominantna.

Francuski premijer Jean Castex je rekao da će od siječnja vrijeme između druge i treće doze biti skraćeno s pet na četiri mjeseca.

Castex je dodao da će veće javne zabave i vatromet na Staru godinu biti zabranjeni i preporučio je da se ljudi, čak i cijepljeni, samostalno testiraju prije okupljanja na novogodišnjim zabavama.

Kako bi povećala pritisak na ljude da se cijepe, vlada će na početku sljedeće godine predstaviti nacrt zakona po kojemu će ljudi morati biti cijepljeni kako bi ušli u restorane ili koristili javni prijevoz na dugim relacijama.

Prema trenutnim pravilima, nedavni negativni rezultat testiranja može služiti kao zdravstvena propusnica čak i bez cijepljenja.

„Ne možemo dozvoliti da odbijanje manjine Francuza da se cijepe utječe na život čitave zemlje”, rekao je Castex u govoru emitiranom na televiziji.

Castex je rekao da zbog brzog širenja omikron varijante u Britaniji, od subote neće biti dozvoljena putovanja iz te zemlje u Francusku, osim ako su putnici Francuzi, imaju francuskog partnera ili stalno prebivalište u Francuskoj.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ