PUSIĆ U PARIZU

Francuska će na jesen potvrditi ugovor s EU

15.03.2012 u 13:57

Bionic
Reading

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić boravila je u srijedu u radnom posjetu Francuskoj Republici te je tom prigodom razgovarala sa svojim domaćinom državnim ministrom za vanjske i europske poslove Alainom Juppeom, ministrom za europske poslove Jeanom Leonettijem te u Senatu Francuske Republike s predsjednikom Komisije za europske poslove Simonom Sutourom i predsjednicom Grupe prijateljstva Francuska-Hrvatska Michele Andre, priopćeno je u četvrtak iz MVEP-a

Tijekom sastanaka s francuskim sugovornicima potvrđen je partnerski odnos Hrvatske i Francuske te izraženo zadovoljstvo postojanjem jasne perspektive daljnjeg produbljivanja bilateralnih odnosa. Francuskoj je iskazana zahvalnost na potpori koju je kontinuirano pružala Republici Hrvatskoj tijekom pristupnih pregovora, a posebno je istaknut značaj hrvatskog pristupanja EU u odnosu na ostale zemlje regije jugoistočne Europe, čiji europski put Hrvatska i Francuska žele nastaviti podupirati te biti aktivno i konstruktivno uključene.

S obzirom na nadolazeće izborne procese u Francuskoj, francuski sugovornici su izvijestili da će ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora započeti tijekom jeseni ove godine, što su potvrdila oba doma francuskog parlamenta usvajanjem europskih deklaracija o Republici Hrvatskoj krajem prošle godine.

U okviru bilateralnih odnosa Hrvatske i Francuske bilo je riječi o jačanju gospodarske i decentralizirane suradnje, kao i Festivalu Hrvatske u Francuskoj, koji će se održati ove jeseni, a tijekom kojeg će biti organizirane brojne kulturne manifestacije s ciljem približavanja hrvatske kulturne i povijesne baštine francuskim građanima. Festival Hrvatske u Francuskoj Republici bit će prilika i za sveukupno jačanje odnosa dviju država.

Francuskim sugovornicima prezentirani su projekti hrvatske vanjske politike u odnosu prema regiji jugoistočne Europe i Mediteranu. Pritom je naglašen značaj ovogodišnjeg Croatia Summita koji će se između ostalog usredotočiti na prenošenju hrvatskih iskustava u postkonfliktnom razdoblju odnosno izgradnji moderne države i institucija.

Ministrica se u okviru svog boravka u Parizu susrela i s glavnim tajnikom Međunarodne organizacije za Frankofoniju Abdou Dioufom.