redovita konferencija

[FOTO/VIDEO] Tomašević o otpadu u Zagrebu: Situacija u Čistoći se stabilizira, spremamo se za 1. listopada

26.07.2022 u 12:47

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u utorak kako svi procesi pripreme za uvođenje novog sustava odvoza otpada idu paralelno, ali očekuje da će građanima trebati period uhodavanja te da sigurno 1. listopada neće biti apsolutno sve u redu

“Očekujem da će većini građana biti sve jasno, ali naravno da tu ima puno uhodavanja. (...). To su procesi koji traju godinama i sigurno da neće 1. listopada biti apsolutno sve u redu, trebat će uhodavanja, tako je i bilo u svim europskim metropolama”, rekao je Tomašević na redovitoj konferenciji za medije.

Odgovarajući na pitanja novinara o tome kako teku pripreme za uvođenje novog sustava odvoza otpada, koje je s 1. srpnja odgođeno na 1. listopada, istaknuo je da svi procesi idu paralelno.

Službene vrećice za miješani komunalni otpad su u proizvodnji, potpisuju se ugovori s trgovačkim lancima preko kojih će se vrećice distribuirati građanima, dogovaraju se pilot projekti za podzemne spremnike, izdaju rješenja za "bokseve" koji će biti na javnim površinama, izvijestio je gradonačelnik.

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic

Dodao je i da je se situacija u Čistoći stabilizira - broj kamiona koji su neispravni smanjen je na ispod 10, a svakodnevno se zapošljavaju novi komunalni radnici.

Tomašević je najavio da će edukativna kampanja prema građanima krenuti u kolovozu te trajati čak do studenog, s obzirom na to da predviđa period uhodavanja u nova pravila.

Komentirajući najavu da će gradski zastupnici Mosta podnijeti kaznenu prijavu protiv njega zbog stanja u Gradskoj plinari Opskrba, Tomašević je poručio da “jedva čeka vidjeti tu prijavu”, ocijenivši da se tu očito radi o nekom performansu.

Poručio je i da su nalazi interne istrage oko štetnih ugovora koje je zaključila bivša uprava Plinare proslijeđeni nadležnim istražnim institucijama kako bi utvrdile postoji li eventualno kaznena odgovornost.

  • +2
Redovitu konferenciju održali su zagrebački gradonačelnik Tomašević i zamjenica Dolenec Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic

Tomašević je u uvodnom dijelu konferencije istaknuo da je zadovoljan što je agencija Moody’s podignula dugoročnu ocjenu kreditne sposobnosti Grada i Zagrebačkog holdinga za dvije razine, s Ba1 na Baa2.

“Postoje neke stvari u obrazloženju agencije koje se direktno odnose na financijsku stabilizaciju koju provodimo. Drago mi je da je prepoznata ta financijska stabilizacija, razduživanje, financijsko dobro upravljanje i da se to odrazilo na poboljšanje kreditnog rejtinga”, istaknuo je Tomašević. 

Na konferenciji za medije najavljeno je da će se sljedeća održati 16. kolovoza, a Tomašević je novinarima rekao da se nada kako će, iako će do tada biti na raspolaganju medijima izvan redovitih konferencija, otići na godišnji odmor u kolovozu na tjedan dana.