bjesne požari

[FOTO/VIDEO] Situacija je alarmantna: Više od polovice teritorija EU je u opasnosti od suše!

18.07.2022 u 17:38

Bionic
Reading

Više od polovice teritorija Europske unije od kraja lipnja je u opasnosti od suše, upozorili su istraživači Europske komisije u novom izvješću objavljenom u ponedjeljak

U izvješću stoji kako se "upozorenje o suši, koja bi mogla zahtijevati primjenu izvanrednih mjera upravljanja vodnim resursima i energijom u sušom zahvaćenim državama, trenutačno odnosi na znatan dio Europe".

Za otprilike 46 posto teritorija Europske unije vrijedi upozorenje o suši, dok je 11 posto regija trenutačno u stanju pune pripravnosti, stoji u izvješću. Izostanak oborina pripisuje se ranijim toplinskim valovima u svibnju i lipnju.

Suša je utjecala na prinose usjeva u Francuskoj, Rumunjskoj, Španjolskoj, Portugalu i Italiji. Smanjena količina vode u rezervoarima utjecala je na sustave hlađenja u nekim elektranama. Prema izvješću se u iduća tri mjeseca u Europi predviđaju sušnije okolnosti i uvjeti od uobičajenih.

Kao posljedica podataka iz izvješća navode se požari koji bjesne nekim europskim državama - Francuskom, Grčkom, Italijom, Portugalom i Španjolskom.

Španjolska i Portugal

Šumski požari koji haraju Španjolskom potaknuti su snažnim vjetrovima. U samo deset dana uništili su oko 25.000 hektara šuma, a u susjednom Portugalu je u tjedan dana uništeno oko 30.000 hektara šuma. Vatrena stihija odnijela je brojne kuće i poslovne prostore. U ponedjeljak u Španjolskoj još uvijek gore 22 požara, a u Portugalu se vatrogasci bore s pet velikih požara.

Španjolska meteorološka služba AEMET predviđa da bi se temperature trebale početi smanjivati od utorka, no prethodno će dosegnuti čak 45 Celzijevih stupnjeva.

  • +23
Požari u Španjolskoj Izvor: Profimedia / Autor: Europa Press/ABACA / Abaca Press

U Španjolskoj su toplotnim valom najteže pogođene zapadna regija Extremadura, Galicija na sjeverozapadu zemlje, Kastilja i León u središtu te Katalonija na sjeveroistoku. Tijekom vikenda je gaseći požare umro vatrogasac.

"Klimatske promjene su ubojice... ubijaju ljude, ali i naš ekosustav, našu biološku raznolikost. Uništavaju najvrednija dobra našeg društva, vaše domove, vaše tvrtke, vašu stoku", rekao je premijer Pedro Sánchez za vrijeme posjeta Extremaduri.

Francuska

Šumski požari koji bjesne francuskim dijelom atlantske obale nastavili su se širiti i u ponedjeljak. Izgorjela su velika područja južno od Bordeauxa, priopćila je lokalna prefektura.

  • +7
Požari u Francuskoj Izvor: Profimedia / Autor: Thibaud MORITZ / AFP / Profimedia

Među teško pogođenim dijelovima Francuske su Landiras, jugoistočno od Bordeauxa i Teste-de-Buch na jugozapadnoj obali zemlje. Dužnosnici izvješćuju o oko 11.500 ljudi koji su odande evakuirani u ponedjeljak. Iz regije je ranije evakuirano 16.000 stanovnika.

Temperature su u tom dijelu Francuske i dalje natprosječno visoke, a predviđa se da bi u departmanu Gironde u ponedjeljak mogle doseći i 44 stupnja. Crveni alarm proglašen je za taj departman i za još 14 departmana u zapadnoj Francuskoj.

Italija

Natprosječno visoke temperature i požari nisu poštedjeli ni Italiju. Kanaderi su poslani u područje oko Rima, ali i na otoke Sardiniju i Siciliju.

U mjestu Bibione na jadranskoj strani, popularnom među turistima, u ponedjeljak je izbio novi požar. Područje je nedavno zahvatio niz požara.

  • +14
Suša u Italiji Izvor: EPA / Autor: RICCARDO ANTIMIANI

Još uvijek se ne zna podmeću li požare u Italiji piromani ili su izbili zbog ljudskog neopreza. Vlasti u Rimu izvijestile su o pritvaranju osumnjičenika nakon šumskog požara blizu Rima zbog kojega su u nedjelju dijelovi grada bili prekriveni dimom.

Hrvatska

Hrvatske su vlasti za Istru u ponedjeljak donijele odredbu kojom se zabranjuje korištenje pitke vode za pranje automobila, ulica i drugih javnih površina te zalijevanje privatnih i javnih zelenih površina.

Zabranjeno je i tuširanje pitkom vodom na plažama i bazenima. Jedina iznimka je održavanje tržnica.

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

Velika Britanija

Upozorenja zbog ekstremnih vrućina na snazi su i u Velikoj Britaniji. Najviši stupanj upozorenja izdan je za ponedjeljak i utorak, kada se očekuje da će temperature doseći rekordnih 40 stupnjeva ili više.

Stanovnicima diljem Engleske rečeno je da ostanu u kućama u dijelu dana kada je temperatura najviša, a britanske željeznice putnike su pozvale da ne koriste njihove usluge zbog ekstremnih temperatura koje bi se mogle odraziti na infrastrukturi.

Grčka

U međuvremenu je šumski požar koji je u petak izbio na Kreti i na evakuaciju primorao stanovnike nekoliko sela sada pod kontrolom, ali još uvijek nije u potpunosti ugašen, objavile su su vlasti. Oko 120 vatrogasaca i dalje gasi požar, izvijestio je dnevnik Kathimerini.

pustopoljina

[FOTO] Pogledajte katastrofalne posljedice požara koji su bjesnili diljem Dalmacije

Pogledaj galeriju