rat na ulicama

[FOTO/VIDEO] Kaos u Meksiku: Uhićen sin zloglasnog narkobosa El Chapa, odmah krenula pucnjava između kartela i policije

05.01.2023 u 21:38

Bionic
Reading

Sin zloglasnog meksičkog narkobosa El Chapa uhićen je u Sinaloi, potvrdili su meksički dužnosnici. Istovremeno, u državi je izbilo žestoko nasilje.

Sin ozloglašenog trgovca drogom uhićen je u sjeverozapadnom gradu Culiacanu, optužen da je vodio 'frakciju Los Menores, povezanu s Pacifičkim kartelom'. Prebačen je zrakoplovom zračnih snaga u Mexico City gdje je odveden u ured tužitelja specijaliziranog za organizirani kriminal.

Gradonačelnik Culiacána rekao je da su oružane snage provele raciju u četvrtak rano ujutro, piše BBC.

Aviokompanija je objavila da je jedan od njihovih zrakoplova pogođen u pucnjavi, a u zabilježene su i otmice automobila.

Ovidio Guzmán-López jedan je od visokorangiranih članova velikog narkokartela Sinaloa, koji je jedna od najvećih svjetskih organizacija za krijumčarenje droge.

Meksička zračna kompanija Aeromexico priopćila je da je pogođen trup zrakoplova  se taman spremao poletjeti iz Culiacána za Mexico City. U pucnjavi nije ozlijeđen nitko od putnika ili članova posade. Na snimci objavljenoj na društvenim mrežama vide se putnici koji su se sklupčali na svojim sjedalima pokušavajući se sakriti.

Gradonačelnik Juan de Dios Gamez potvrdio je na Twitteru da savezne oružane snage provode operaciju u Culiacánu od zore u četvrtak.

'Molimo građane Culiacána da ne napuštaju domove zbog blokada u različitim dijelovima grada', rekao je.

Zračna luka je zatvorena, a otkazana je nastava i druge administrativne aktivnosti u Culiacánu.

Meksičke snage sigurnosti već su jednom ranije, točnije 2019., uhitile Guzmán-Lópeza 2019., no pustili su ga zbog prijetnji nasiljem od strane njegovih pristaša.

  • +8
Nasilje u Meksiku Izvor: Profimedia / Autor: Marcos Vizcarra / AFP / Profimedia

Američki State Department tvrdi da Ovidio i njegov brat, Joaquín, trenutno u državi Sinaloa nadziru oko jedanaest laboratorija za metamfetamin, u kojima proizvode i do 2200 kg droge mjesečno.

Također su kazali da postoje informacije da je Guzmán-López naredio ubojstva doušnika, trgovca drogom, ali i popularne meksičke pjevačice koja je odbila pjevati na njegovom vjenčanju.

U prosincu je SAD ponudio nagradu do 5 milijuna dolara za informacije koje bi dovele do uhićenja i/ili osude Ovidija i trojice njegove braće, za koje se smatra da također imaju visoke položaje u kartelu.

Njihov otac, El Chapo, u međuvremenu služi doživotnu kaznu zatvora u SAD-u nakon što je 2019. proglašen krivim za trgovinu drogom i pranje novca.