dobili značke i diplome

[FOTO] U Kninu završena 88 kilometara duga hodnja budućih vođa Hrvatske vojske, pogledajte kako je to izgledalo

02.06.2021 u 20:30

Bionic
Reading

Polaznicima 2. naraštaja obuke za razvoj vođa, Središta za razvoj vođa „Marko Babić“ u srijedu su nakon završne 88 kilometara duge hodnje od Udbine do Knina, na kninskoj tvrđavi svečano uručene značke i diplome o uspješno završenoj obuci, priopćilo je Ministarstvo obrane RH.

Dvodnevna hodnja bila je vrhunac njihove zahtjevne šestotjedne obuke koja je započela 26. travnja, a tijekom nje 49 polaznika među kojima i dvije polaznice obuke te djelatnici Središta za razvoj vođa “Marko Babić” na čelu sa zapovjednikom pukovnikom Ivanom Vukelićem, prošli su područje Ličko-senjske, Zadarske i Šibensko-kninske županije.

Ovo je četvrti naraštaj budućih vođa od osnutka Središta, od čega su prva dva naraštaja završila pilot-obuku. Svečanoj završnoj ceremoniji u Kninu nazočili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan” brigadni general Željko Ljubas te prvi dočasnik OSRH časnički namjesnik Dražen Klanjec, koji su polaznicima uručili diplome.

  • +13
Hrvatska vojska u Kninu Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Čestitavši polaznicima načelnik GS OSRH admiral Hranj istaknuo je kako je obuka koju su prošli bila kombinacija novih znanja, vještina i velikih fizičkih napora. Dodao je kako je uvjeren da ih je ona pripremila za dužnost vođe u modernoj Hrvatskoj vojsci. “Kad preuzmete dužnost u postrojbama, vodite znanjem, snagom argumenata, profesionalnim pristupom zadaćama, motivacijom i vlastitim primjerom”, poručio je novim vojnim vođama admiral Hranj.

U ime Hrvatske kopnene vojske čestitke polaznicima obuke uputio je i zapovjednik HKoV-a general-pukovnik Šerić napomenuvši kako time počinje novo poglavlje u njihovim vojnim karijerama, a nastavak razvoja HV-a velikim je dijelom sada i u njihovim rukama. Pozvao ih je da im heroji poput Marka Babića po kome Središte nosi ime budu uzor i inspiracija u vođenju i zapovijedanju.

Osvrnuo se na zahtjevnost i izazovnost obuke koja je od polaznika zahtijevala maksimalnu usredotočenost i psihofizičku izdržljivost. Dodao je da je dosad, uključujući i ovaj naraštaj, obuku u Središtu završilo 175 pripadnika HV-a.

Najbolji polaznik obuke skupnik Stjepan Stojaković, pripadnik Pukovnije Vojne policije, rekao je kako je njegov izbor za najboljeg, zasluga svih polaznika i instruktora. “Obuka je bila psihofizički vrlo zahtjevna, puno smo radili na stvaranju zajedništva, kompetentnosti i domoljublja. Znali smo gdje dolazimo i što je krajnji cilj i tada nam ništa nije bilo teško”, istaknuo je skupnik Stojaković, priopćio je MORH.