dva tjedna od havarije

Potraga za pomorcima na Atlantiku: Nove satelitske snimke nisu pokazale nikakav objekt

11.10.2019 u 19:38

Bionic
Reading

I dalje se traga za pomorcima, među kojima je i kapetan Dino Miškić, koji su prije dva tjedna nestali nakon havarije na Atlantiku. Za pomorcima s potopljenog Bourbon Rhodea traga najmanje pet brodova, a na jednom od njih je i Filipinac koji je za Morski.hr pokazao kako izgleda potraga

Iako satelitske snimke od jučer nisu bile upotrebljive zbog loših vremenskih uvjeta, danas poslijepodne su stigle nove.

'Najnovije satelitske snimke koje smo nedavno zaprimili, nažalost, nisu pokazale nikakav objekt. One su sada razvidne, ali nažalost, nikakav objekt nije ovaj put viđen', potvrdila je za HRT direktorica Europske agencije za sigurnost mora Maja Markovčić Kostelac.

Ipak, analiza snimki nastavit će se kroz vikend, a nastavlja se i potraga, unatoč informacijama da su Francuzi namjeravali obustaviti potragu.

Francuzi namjeravali zaustaviti potragu?

Iako je francuska sklužba CROSS AG, agencija za traganje i spašavanje na moru koja pokriva to područje, danas razmatrala zaustavljanje akcije, odlučili su da će potragu ipak nastaviti, barem do ponedjeljka.

Kako je za Jutarnji list potvrdio Oualid Sahtout, šef ureda za informiranje pri francuskom ministarstvu unutarnjih poslova zadužen za prefekturu Martinique, brodovi će i dalje ploviti oko područja gdje bi se, prema satelitskim snimkama koje je tamošnjim službama poslala Europska agencija za sigurnost mora (EMSA), mogla nalaziti splav sa Miškićem i šest kolega.

Pomorci traže nastavak potrage

Međunarodni sindikat pomoraca Nautilus International iz Londona pisao je pak francuskoj veleposlanici Catherini Colonna u kojem traže da se potraga za nestalim pomorcima s broda Bourbon Rhode mora nastaviti. 'Nautilus International u ime svojih 20.000 članova koji predstavljaju pomorce iz Ujedinjenog kraljevstva, Nizozemske i Švicarske zahtjeva da vaša vlada nastavi potragu za nestalom posadom broda Bourbon Rhode. Imamo informacije da su četiri splavi za spašavanje uspješno porinute i zbog toga postoji velika šansa da su preostali članovi posade još živi i nadaju se da će ih spasiti. Molimo vas da učinite sve što je u vašoj moći da se potraga nastavi', stoji u njihovom pismu. Gotovo identično pismo poslala je i Međunarodna federacija radnika u transportu na prijedlog Sindikata pomoraca Hrvatske, a ono je poslano na sve institucije koje mogu utjecati na to da se potraga nastavi.

Sahtout je za Jutarnji rekao i kako francuske vlasti razmatraju uključivanje vojske u akciju spašavanja. Nije precizirao znači li to da bi se u potragu uključili samo vojni brodovi ili i zrakoplovi, a odluka bi trebala biti donesena tijekom vikenda.

Filipinski pomorac za Morski.hr svjedoči koliko je teško tražiti splav i ljude na tako velikom morskom prostranstvu. Poslao je i fotografiju s komandnog mosta.

'Atlantik je toliko golem! Ali dajemo sve od sebe u potrazi. Ružno je reći, ali do sad nismo vidjeli ništa i nikoga, iako je jučer za vrijeme moje straže bila takva bonaca. Za danas ne znam još koliko je brodova uključeno u akciju traganja', kazao je Filipinac koji se nalazi na jednom od trgovačkih brodova koji sudjeluju u potrazi.

Bourbon Rhode Izvor: Licencirane fotografije / Bourbon Offshore / Autor: N. N.