'želite li naš otkaz?'

[FOTO] Odgojitelji u vrtićima najavili prosvjed na Trgu bana Jelačića: 'Ne poštuju se standardi i pretrpani smo poslom'

05.10.2022 u 15:48

Bionic
Reading

Odgojitelji u sustavu predškolskog obrazovanja pretrpani su poslom, lokalna samouprava ne poštuje Državni pedagoški standard, u jaslicama u Zagrebu upisano je 19 djece umjesto osmero po grupi, zato njihovi predstavnici najavljuju prosvjed na Trgu bana Jelačića 22. listopada

Uvjeti rada u dječjim vrtićima su vrlo loši, nedostaju im sredstva, kvalitetni kadrovi i adekvatni prostori za rad, upozorili su u srijedu predstavnici sindikata i strikovnih udruga zaposlenih u predškolskom odgoju i najavili prosvjed na Trgu bana Josipa Jelačića u subotu, 22. listopada, u 12.05 sati.

Nepoštivanje Državnog pedagoškog standarda je veliki problem jer je jedan odgajatelj odgovaran za preveliki broj djece. "U jaslice u Zagrebu upisano je prosječno 19 djece po grupi, a prema standardu na jednog odgajatelja treba ići osmero djece", kaže Katarina Turković Gulin iz udruge SIDRO.

Državni pedagoški standard krši se u 80 posto ispitanih ustanova, pokazuju rezultati istraživanja koje je na uzorku od 502 dječja vrtića proveo Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK).

"Ako Ministarstvo obrazovanja vodi dobru politiku, zašto nam nedostaje 5000 odgajatelja, a s druge strane imamo 3000 učitelja razredne nastave viška? Dosta je priče o pronatalitetnoj politici, a ništa se ne ulaže u sustav predškolskog obrazovanja", poručila je predsjednica SOMK-a Božica Žilić.

Osim što su pretrpani poslom, odgajatelji u predškolskim ustanovama nisu dovoljno plaćeni, upozorio je Rajko Kutlača iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

  • +10
Udruga SIDRO održala konferenciju za medije u povodu najavljenog prosvjeda zaposlenika dječjih vrtića Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

"Neki od njih odlaze raditi na blagajnu u trgovačke centre ili uzimaju poslove u turističkoj sezoni, jer im je to isplativije. Jedinice lokalne samouprave ne mogu financirati ni same sebe, a kamoli obrazovne institucije", naglasio je Kutlača.

Zato se država treba više uključiti u financiranje dječjih vrtića, poručili su predstavnici sindikata, novac ne treba dijeliti po indeksu razvijenosti nego prema potrebama vrtića u pojedinim sredinama, koje ovise o broju prijavljene djece.

"Na taj način stvorili bi se uvjeti za povećanje dostupnosti vrtića, korigiranje plaća, poštivanje zakonskih propisa i zaustavio bi se trend odljeva radnika", kazala je predsjednica Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Iskra Vostrel Prpić.