osuda

[FOTO] Kina opet odradila vojnu vježbu, s Tajvana kažu da je 28 vojnih aviona ušlo u njihov zračni prostor

  • Autor: B. R./Hina
  • Zadnja izmjena 09.01.2023 08:30
  • Objavljeno 09.01.2023 u 08:30
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Costfoto / ddp USA / Profimedia

Tajvan je osudio Kinu u ponedjeljak zbog održavanja drugih vojnih vježbi oko otoka u manje od mjesec dana, a ministarstvo obrane kazalo je da je uočilo 57 kineskih vojnih aviona

Kina smatra Tajvan, kojim se upravlja demokratski, svojim teritorijem i pojačava vojni, politički i ekonomski pritisak na otok.

Kineska vojska priopćila je da je u nedjelju izvela ofenzivne borbene vježbe kod Tajvana, druge takve vježbe u manje od mjesec dana, kako bi testirala zajedničke borbene sposobnosti i "odlučno se suprotstavila provokativnim akcijama vanjskih sila i separatističkih snaga za neovisnost Tajvana".

"Kineske optužbe neutemeljene su", objavila je u ponedjeljak tajvanska predsjednička palača i oštro osudila kineske vojne vježbe.

Mir i stabilnost u Tajvanskom tjesnacu i regiji zajednička su odgovornost Tajvana i Kine, navodi tajvansko predsjedništvo.

Tajvan nikada neće eskalirati sukob niti potaknuti sporove no čvrsto brani svoj suverenitet i sigurnost, dodaje.

  • +15
  • +12

Vježba kineske vojske

Izvor: Profimedia / Autor: Costfoto / ddp USA / Profimedia

Ministarstvo obrane Tajvana reklo je da je u protekla 24 sata uočilo 57 kineskih zrakoplova i četiri broda u operaciji oko otoka od kojih je 28 vojnih aviona ušlo u tajvansku zonu protuzračne obrane. 

Neki od njih prešli su crtu sredine Tajvanskog tjesnaca, koja je neslužbena tampon zona između dviju strana. Crtu su prešli borbeni avioni J-16 i Su-30, a dva bombardera H-6 preletjela su južno od Tajvana, objavilo je ministarstvo na karti.

Kina, koja nikada nije odustala od upotrebe sile kako bi otok stavila pod svoju kontrolu, provodi redovite vojne upade u vode i zračni prostor u blizini Tajvana u posljednje tri godine.

U kolovozu je Kina organizirala ratne igre u blizini Tajvana nakon posjeta Taipeiju tadašnje predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi.