STOTINE NA ULICAMA

[FOTO] Janša pobjesnio zbog prosvjeda protiv njegove vlade: Ovako masovno širenje virusa uzrokovat će stotine bolesnih i mrtvih

28.04.2021 u 11:48

Bionic
Reading

Slovenski premijer Janez Janša oštro je osudio sinoćnje velike prosvjede u Ljubljani protiv njegove vlade, osudivši sudionike za masovno širenje virusa.

"Ovako masovno širenje virusa idućih će tjedana uzrokovati stotine ozbiljno bolesnih i mrtvih", poručio je Janša na Twitteru opremivši svoj post hashtagom "zločin".

Na prosvjedima pred zgradama vlade i parlamenta, te na Prešernovom trgu u središtu Ljubljane okupilo se u utorak navečer, po slobodnim procjenama koje prenose mediji, možda i desetak tisuća ljudi, a mnogo od njih nisu nosili maske mi održavali fizičku distancu.

Policija je, ne navodeći procjenu broja prosvjednika, upozorila da skup nije bio prijavljen policiji i da su okupljanja u vrijeme epidemije Covida-19 ograničena na najviše deset ljudi, a pratila je prosvjede iako nije intervenirala.

Međutim, provela je identifikaciju 50-ak ljudi koji su sudjelovali i koji mogu očekivati kazne, a prosvjede je i snimala, objavili su slovenski mediji.

Transparentima i u izjavama za medije prosvjednici su navodili da su se ujedinili protiv "strahovlade" koju predstavlja aktualna vlast, da se zauzimaju za demokraciju, slobodu i vladavinu prava, te pozivali vladu na ostavku, a one koji njome nisu zasdovoljni na otpor. Bilo je i transparenata s napisima "Smrt janšizmu - sloboda narodu", kakvi su se već pojavljivali ove i prošle godine u tzv. "biciklističkim" prosvjedima protiv Janše i njegove vlade.

  • +15
Prosvjed protiv Janše Izvor: Profimedia / Autor: Luka Dakskobler/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prosvjed je simbolički  održan na državni praznik Otpora protiv okupatora, u spomen na osnivanje Osvobodilne fronte (OF), čijim nastankom su komunisti u Sloveniji 1941. godine potaknuli osnivanje partizanskih odreda i borbu protiv nacističkih okupacijskih snaga.

Oslobodilačka fronta slovenskog naroda, poznata kao Osvobodilna fronta, bila je slovenska antifašistička organizacija za vrijeme 2. svjetskog rata, koja je okupljala većinu slovenskih antifašističkih stranaka i organizacija u borbi protiv okupatora i domaćih izdajnika. U Sloveniji se taj dan obilježavao kao Dan osvobodilne fronte, a od 1992. obilježava se kao Dan otpora okupatoru.