stiže i opasnost od tornada

[FOTO] Ekstremne vrućine stvaraju probleme i u SAD-u, Kalifornijom hara veliki požar

23.07.2022 u 19:59

Bionic
Reading

Val "ekstremne vrućine" zahvatio je ovog vikenda desetke milijuna Amerikanaca, dok se u središtu i na sjeveroistoku Sjedinjenih Država očekuju temperaturni rekordi, a u Kaliforniji ponovno bukti velik požar.

"Ekstremna vrućina će se nastaviti u središtu Sjedinjenih Država odakle će se za vikend proširiti na sjeveroistok, a danas (subota) i u nedjelju očekuju se rekordne temperature na čitavom području", priopćila je nacionalna meteorološka služba (NWS).

"Ovakva žega će danas (subota) potaknuti silovite meteorološke pojave na sjeveru srednjeg zapada, uz veliku opasnost od razornog vjetra, krupne tuče i nekoliko tornada", nastavlja NWS u svom izvješću.

Sparina koja otežava disanje i pokazuje kolika su prijetnja klimatske promjene, osjetila se u glavnom gradu Washingtonu, gdje bi temperatura mogla prijeći simboličan prag od 37 do 38 Celzijevih stupnjeva, u New Yorku 35 stupnjeva i u Bostonu 37.

Osjećaj vrućine mogao bi dosegnuti 43 stupnja u nekim dijelovima Utaha (zapad), Arizone (jug) i na sjeveroistoku, navodi NWS.

Ovakve visoke temperaturne vrijednosti povećavaju opasnost od požara.

Na zapadu SAD-a u petak je buknuo velik požar "Oak Fire" u okrugu Mariposi, blizu nacionalnog parka Yosemitea, čijim je orijaškim sekvojama vatra već bila zaprijetila prije desetak dana.

  • +4
Požar u Kaliforniji Izvor: Profimedia / Autor: JUSTIN SULLIVAN / Getty images / Profimedia

"Oak Fire" koji je zahvatio više od 2.500 ha već je progutao desetak i oštetio pet imanja. Još ni izdaleka nije stavljen pod kontrolu, navodi se u izvješću koje je u subotu ujutro objavio Kalifornijski odjel za šume i zaštitu od požara.

Američki zapad su zadnjih godina poharali šumski požari iznimnih razmjera i jačine. U lipnju 2021. "toplinska kupola" rijetkog intenziteta stvorila je kaos na čitavoj zapadnoj obali SAD-a i Kanade, ostavivši za sobom više od 500 mrtvih i prouzročivši velike požare, s temperaturom od gotovo 50 stupnjeva.