GAY PRIDE U SRBIJI

[FOTO] Ekstremisti pokušali spriječiti beogradski Pride, u povorci se prošetala i premijerka Ana Brnabić

15.09.2019 u 20:51

Bionic
Reading

U Beogradu se danas održala Povorka ponosa pod sloganom 'Ne odričem se', a sudionici, među kojima je bila i premijerka Ana Brnabić sa svojom partnericom, prošetali su Ulicom kralja Milana preko Trga Nikole Pašića, potom Ulicom kneza Miloša i Nemanjinom do parka Manjež u kojemu je u tijeku zabavni program koji će trajati do 23 sata. Povorku je pokušala spriječiti grupa ekstremnih desničara koja je blokirala centar grada

Kako javlja Blic, malo poslije 16 sati došlo je do incidenta kada je grupa ekstremista pokušala prekinuti Pride. Sukobili su se s pripadnicima policije koji su ih pokušali maknuti s ugla Ulice kneza Miloša i Bulevara kralja Aleksandra gdje su napravili blokadu. Pri tome je četvero ljudi privedeno.

Osim toga nije bilo nikakvih drugih incidenata na Prideu.

  • +20
Pride u Beogradu Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Okupljanje sudionika počelo je oko 16 sati, javlja Blic, a u povorci su se, pored zastava duginih boja, kao i onih Europske unije, mogli vidjeti transparenti'Mi ne odlučujemo o vašim brakovima', 'I pederi su radnici' i drugi.

Transparent na kojem piše 'Ne odričem se', što je slogan ovogodišnjeg Pridea, nosili su, među ostalima, glumica Mirjana Karanović, dramaturginja Biljana Srbljanović i kuma Pridea, pop pjevačica Sara Jo.

Na beogradski Pride ove godine došla je i predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić sa svojom partnericom. Uoči početka šetnje ocijenila da je ta manifestacija 'važna za Srbiju' i da se na ovaj dan 'šalju poruke ljubavi, mira i tolerancije' jer su to 'vrijednosti koje moramo čuvati bolje nego danas'.

'Svake godine je sve lakše kada imate vladu koja osigurava da svi imaju jednake uvjete i ustavna prava. Samo polako i doći će sve na svoje mjesto', poručila je i istaknula kako 'nije LGBT premijerka, nego predsjednica vlade koja je LGBT, predsjednica vlade svih građana Srbije'.