službenici, referenti i zaposlenici

[FOTO] Drugi dan prosvjeda zaposlenih u pravosuđu: Tražimo tek plaću za dostojanstven život

08.06.2022 u 14:11

Bionic
Reading

Službenici, referenti i namještenici zaposleni u pravosuđu, nezadovoljni materijalnim pravima, drugi dan zaredom prosvjedovali su ispred Županijskog suda u Splitu poručujući kako traže tek plaću za dostojanstven život

Prosvjedom se želi ukazati na nepravdu iz 2019. kada trećina zaposlenih u pravosuđu nije obuhvaćena devetopostotnim povećanjem plaće od kojih neki rade za minimalac, neovisno imaju li pet ili 20 godina staža. Bez njih sustav ne može funkcionirati, a tretira ih se, kažu, kao "građane drugog reda".

  • +15
Šibenik: Zaposleni u pravosuđu prosvjeduju ispred zgrade suda Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

Od Ministarstva pravosuđa i uprave i resornog ministra Ivana Malenice traže da im povećaju materijalna prava kao i sucima kako bi, za Hinu je to kazala zaposlenica Županijskog suda u Splitu u svojstvu sindikalne povjerenice Tamara Čatlak Cindro, "djeci mogli kupiti sve što treba, a ne upadati u minuse". "Zapisničar na početku zaposlenja ima 4.200 kuna plaće, a sa stažom od dva desetljeća plaća je tek 600 kuna viša. To je poražavajuće i destimulirajuće. Domari na sudu rade za četiri tisuće kuna, čistačice nemaju ni minimalnu plaću. Naša svakodnevica je da se ljudi ne javljaju na natječaje i da je službenika iz dana u dan sve manje", rekla je Čatlak Cindro. Nije isključila mogućnost da organiziraju štrajk ako se stvari ne pomaknu u kratkom roku, najavili su službenici, njih stotinjak, koji su se okupili ispred suda u Splitu. Prosvjedovali su djelatnici Općinskog suda u Splitu, Županijskog i Općinskog državnog odvjetništva, Županijskog i Trgovačkog suda te Prekršajnog suda u Splitu. 

Zaposleni u pravosuđu, većinom službenici, referenti i namještenici, nezadovoljni svojim položajem i materijalnim pravima, prosvjeduju i u srijedu ispred zgrada sudova i državnih odvjetništava diljem Hrvatske kako bi upozorili na neodrživu situaciju vezanu uz njihove plaće.