prvi susjedi

[FOTO] Biden pokušava oživjeti 'Tri amigosa', u Washingtonu ugostio čelnike Meksika i Kanade

19.11.2021 u 09:11

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden ugostio je u četvrtak kanadskog i meksičkog čelnika na prvom sjevernoameričkom samitu u pet godina u pokušaju da oživi suradnju koja je bila zasjenjena napetostima oko Bidenove agende "Kupuj američko" i imigracije.

Biden se odvojeno sastao u Bijeloj kući s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom i meksičkim predsjednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom, a potom su se sva trojica sastala zajedno.

Razgovori su bili usmjereni na pronalaženje zajedničkog jezika između tri susjeda povezana sporazumom o slobodnoj trgovini Sjedinjenih Država, Meksika i Kanade (USMCA), kojim se uređuje sjevernoamerička trgovina godišnje vrijedna oko 1,5 bilijuna dolara.

Ali sporovi oko automobilske industrije, Bidenove politike "kupuj američko" i meksičkog zakona o električnoj energiji opteretili su samit. Sjedinjene Države i Kanada ostale su u slijepoj ulici oko američkog prijedloga za porezne olakšice za električna vozila proizvedena u SAD-u, za koje Ottawa kaže da krši trgovinske sporazume.

Iako nisu najavljeni nikakvi veliki pomaci, Biden se nadao da će uspjeti u najtežim izazovima s dva američka susjeda, uključujući ublažavanje imigracijskih pritisaka, smanjenje trgovinskih trenja, oporavak od globalne pandemije i bolje natjecanje sa sve odlučnijom Kinom.

"Naša sjevernoamerička vizija budućnosti temelji se na našim zajedničkim snagama", rekao je Biden, sjedeći za dugačkim stolom koji je omogućio čelnicima da održavaju distancu u skladu s protokolima uvedenim zbog covida-19.

"Moramo okončati pandemiju i poduzeti odlučne mjere za obuzdavanje klimatske krize. Moramo potaknuti uključivi gospodarski oporavak", rekao je Biden. "Moramo se nositi s izazovom migracije bez presedana na našoj hemisferi."

Nakon samita, Bijela kuća objavila je sporazume o razvoju sjevernoameričke strategije za smanjenje metana i obećanje da će sve tri zemlje donirati cjepiva protiv covida-19 Latinskoj Americi i Karibima.

Samit je rezultat Bidenova pokušaja da oživi tzv. Tri Amigosa, radnu skupinu koju je napustio njegov prethodnik Donald Trump. Čelnici će se ponovno sastati u Meksiku sljedeće godine, priopćila je Bijela kuća.

  • +3
Joe Biden s Trudeauom i Lopezom Obradorom Izvor: EPA / Autor: Doug Mills / POOL

Ponovno jačanje veza s Meksikom i Kanadom dio je Bidenova nastojanja da okrene stranicu nakon Trumpova doba, odmičući se od njegova oštrog pristupa "radi sam".

Trump je imao posebno tešku suradnju s Trudeauom, uvodeći carine na neku kanadsku robu i ponekad vrijeđajući kanadskog premijera. Ljevičar Lopez Obrador uspostavio je poslovne odnose s Trumpom unatoč ekonomskim prijetnjama republikanskog predsjednika i uvredljivim referencama na meksičke migrante.

Gotovo 10 mjeseci nakon preuzimanja dužnosti, Bidenu bi mogla poslužiti diplomatska pobjeda. Suočava se sa slabim ocjenama potpore i pokušava suzbiti probleme s inflacijom i opskrbnim lancem dok se bori s rekordnim brojem migranata na američko-meksičkoj granici.

Biden je pod domaćim pritiskom da obuzda tu imigraciju, koju su republikanski protivnici ismijavali kao politiku "otvorenih granica", a potrebna mu je suradnja s Meksikom.

U kratkim napomenama novinarima tijekom bilateralnih razgovora, Biden - koji je održao svoj prvi osobni sastanak s Lopezom Obradorom otkako je preuzeo dužnost - rekao je da su migracije među glavnim pitanjima s kojima su se bavili, ali nije elaborirao.

Sjedeći uz Bidena, Lopez Obrador mu je zahvalio na prijedlozima koji bi mogli poboljšati sudbinu mnogih imigranata u Sjedinjenim Državama. Sudbina bilo koje Bidenove inicijative za useljavanje ostala je neizvjesna u američkom Kongresu.