'sabor u zabludi'

Fokus: Izbor Turudića je protuzakonit, treba poništiti imenovanje

13.02.2024 u 13:15

Bionic
Reading

Predstavnici stranke Fokus ocijenili su u utorak da je izbor Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika bio protuzakonit, da imenovanje treba poništiti i cijeli postupak izbora ponoviti

Izbor Turudića je protuzakonit i on ne bi smio stupiti na dužnost glavnog državnog odvjetnika, cijeli postupak treba ponoviti, poručio je predsjednik Fokusa Davor Nađi na konferenciji za novinare u Saboru.

Državno-odvjetničko vijeće, dodao je, potvrdilo je navode predsjednika Zorana Milanovića da je bilo nužno provesti novu sigurnosnu provjeru prije imenovanja Turudića. Vlada je protuzakonito uputila Hrvatskom saboru prijedlog za imenovanje Turudića, dovela je Sabor u zabludu, rekao je Nađi.

Zastupnik Fokusa Damir Bajs tvrdi da je predsjednik Vlade morao znati da je sigurnosna provjera uvjet za imenovanje bilo kojeg državnog odvjetnika. „Potpuno je čudno a rekao bih i nije slučajno da je Vlada to ignorirala, poslala prijedlog Turudića u proceduru prema Saboru, svjesno vjerojatno kršeći zakon koji to propisuje”, kazao je .„Ako je to preduvjet imenovanju, onda i samo imenovanje više nije zakonito”, smatra.

Bajs tvrdi da zakon jasno popisuje da zamjenik glavnog državnog odvjetnika i glavni državni odvjetnik moraju imati iste uvjete pa ako je sigurnosna provjera propisana za zamjenika onda ona vrijedi i za glavnog državnog odvjetnika.

Poruku da je zbilja dosta poslati ćemo i na subotnjem prosvjedu lijevo- liberalne oporbe na Trgu Sv. Marka, poručili su iz Fokusa.

Možemovci dočekali jutro na Markovu trgu Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Nađi je kritizirao i uredbu o koeficijentima za zaposlene u javnoj i državnoj službi ocijenivši da ne ispravlja nego stvara novu nepravdu, da se prosječan rast plaća neće manifestirati na sve jednako te kada se u obzir uzme inflacija iskorak i nije tako značajan.

To je napravljeno ”navrat nanos”, i dalje nema sustavnog mjerenja rezultata rada u javnom sektoru prema kojem bi išlo financijsko nagrađivanje i napredovanje, zaposlenici u javnom sektoru sa pravom su nezadovoljni, kazao je.

Pozivamo Vladu da „malo digne nogu sa papučice gasa što se tiče izmjene koeficijenata u javnom sektoru, uzme vremena i napravi to kako treba, a ne da to bude predizborna kupovina glasova", kazao je Nađi.