N/A

Foccaccia

23.02.2010 u 06:00

Bionic
Reading

Zdrav zalogajčić za svako doba dana!

Sastojci

600 g brašna
1 žlica meda
2 žličice sitne morske soli
1 žličica suhog kvasca
2 žlice maslinovog ulja
400 ml vode sobne temperature (oko 20 ºC)

Priprema

Pomiješajte sve sastojke u velikoj posudi (u onoj od miksera, ako imate samostojeći mikser). Ako miješate mikserom (najbolje sa spiralnim metlicama), miješajte polagano oko četiri minute ili dok se brašno ne skupi u kuglu. Pustite da se tijseto opusti pet minuta i nastavite miksati malo većom brzinom još oko 2 minute ili dok se tijesto ne počne odvajati od stijenki posude i tek se malo lijepi za dno. Ako je tijesto premekano i ljepljivo, dodajte još malo brašna, žlicu po žlicu. Ako je pretvrdo i suho, dodajte još malo vode.

U slučaju da nemate mikser, možete tijesto zamijesiti rukama. Namočite ruke u malo vode i upotrijebite ih slično kao što radi mikser: mijesite tijesto čvrsto s jednom rukom u zdjeli, dok nju okrećete s drugom. Kad je svo brašno umiješano u kuglu, nakon oko 4 minute, tijesto će se početi malo skupljati. Ostavite ga 5 minuta da se malo opusti, a onda nastavite mijesiti još nekoliko minuta, dok tijesto nije pomalo ljepljivo, mekano i podatno.

Prebacite tijesto u veliku posudu, premazanu maslinovim uljem, prekrijte folijom i ostavite da se diže u hladnjaku preko noći.
Izvadite tijesto dva sata prije nego što namjeravate peći foccacciu iz hladnjaka.
Zagrijte pećnicu na 200°C, pizza program.

Prebacite tijesto u lim u kojem ćete peći foccacciu, razvucite tijesto prstima da prekrije cijelu površinu i prstima u njemu napravite udubljenja. Pospite krupnom solju i po želji ružmarinom. Pokapajte maslinovim uljem. Pecite oko 30-40 minuta.